zaterdag 28 november 2020

Alles over Alblasserdam

Het schip Volantis. (Beeld: Damen Shiprepair Curaçao)

Gecrashte NH90-helikopter geborgen met behulp van IHC-technici

15 september 2020

ALBLASSERDAM - De NH90-helikopter die op 19 juli in het Caribisch gebied in zee verdween is geborgen. Het toestel is inmiddels in 2 delen boven water gehaald. Het staartstuk en de romp zijn aangekomen in de haven van Curaçao en zijn per schip naar Nederland. Daar komen ze eind deze maand aan.

De Maritime Capacity Alliance gebruikte het schip Volantis voor de berging. (Zie foto). De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) gebruikt de delen van de geborgen helikopter voor verder onderzoek naar de toedracht van de crash.

Met behulp van het schip Volantis en een onderwaterrobot voerde de Maritime Capacity Alliance de berging uit. Dit civiel-militaire team bestond uit helikoptertechnici van Defensie, civiele bergingsspecialisten en een aantal technici van IHC..

Kraan en onderwaterrobot
Met een grote kraan van het bergingsschip is eerst het staartstuk geborgen. Dat lag op zo’n 450 meter diepte op ongeveer 12 kilometer uit de kust van Aruba. Met behulp van de onderwaterrobot zijn de hijskabels vastgemaakt aan het wrakstuk.

De in eerste instantie nog drijvende romp lag circa 100 kilometer verder,  in de wateren van Venezuela op bijna 1,5 kilometer diepte. Dit deel is geborgen met een soort van grote schep waar het wrakstuk volledig in paste. Deze zogenoemde ‘cradle’ van 17 x 15 meter is via de kraan van de Volantis naar de bodem gezakt. De onderkant van ‘de schep’ is voorzien van gaaswerk. Eventueel loskomende helikopterdelen waren zo op te vangen en te bergen. 

De bergingsoperatie is uitgevoerd in het bijzijn van een inspecteur van de IVD.

Bij de crash kwamen 2 bemanningsleden om het leven.

 

Opmerking redactie: Deze zogenaamde 'Cradle' is door enkele IHC-technici in enkele dagen in Curacao in elkaar gezet, nadat de onderdelen, die bij IHC waren gemaakt met een groot Antonov-140 transportvliegtuig naar Curacao waren gevlogen. 

Bron artikel: Nieuwsbericht van de Koninklijke Marine van 09-09-2020.

Lees meer over:

nh90-helikopter geborgen
Deel dit bericht met je vrienden!