vrijdag 7 mei 2021

Alles over Alblasserdam

Hoe zit het met elektrisch rijden in Alblasserdam

29 april 2021

ALBLASSERDAM - Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Alblasserdam? Het kennisplatform voor elektrisch rijden evplan.nl zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata (CBS, RDW, RVO, Klimaatmonitor)

Elektrische auto’s in Alblasserdam

In Alblasserdam staan 9325 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 113 (1,21%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 100 (1,07%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Alblasserdam wordt dus 2,28% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.

Laadpunten in Alblasserdam

In de gemeente Alblasserdam zijn er zijn er in totaal 68 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken.

  • Er zijn 42 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken.
  • Er zijn 24 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.
  • Op dit moment zijn er 2 snellaadpunten beschikbaar in Alblasserdam.

Steeds meer elektrische voertuigen

De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,32%. Dat betekent dat er 3 elektrische auto’s per laadpaal in Alblasserdam zijn. Dat is iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Alblasserdam overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Rijd je elektrisch en heb je niet de mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen? En is er nog geen oplaadpunt in jouw directe omgeving? Dan kan je wellicht kosteloos een laadpaal aanvragen bij de gemeente Alblasserdam.

Deel dit bericht met je vrienden!