Friday 24 September 2021

Alles over Alblasserdam

Matrixborden vervangen de tekstkarren

22 juli 2021

ALBLASSERDAM - Dat tekstkarren en matrixborden beter werken dan een normaal verkeersbord zal iedereen beamen. Om de bezoekers van Kinderdijk op de juiste plek –dus niet in het Molengebied– te laten parkeren, wordt al jaren gebruik gemaakt van 'tekstkarren.' Nu er 6 maanden per jaar en 7 dagen in de week gebruik gemaakt wordt van het parkeerterrein op Haven-Zuid in Alblasserdam, is ervoor gekozen om de tekstkarren te vervangen door vaste (matrix)borden. Deze borden zijn op 13 juli geplaatst.

Het woord ‘vast’ is overigens wel betrekkelijk, want mocht ervoor gekozen worden om een Transferium te realiseren nabij Nedstaal, dan kunnen de borden relatief eenvoudig worden verplaatst naar een andere locatie.

‘The last mile’ van Transferium naar het Molengebied

Daarmee bedoelen we de afstand tussen de centrale parkeergelegenheid en het te bezoeken Molengebied. Die afstand tussen het Werelderfgoed en Alblasserdam kan je op verschillende manieren overbruggen. Over de weg en over het water. Over water met de boot geeft de minste overlast en daarom heeft vervoer over water de voorkeur. Het bezoek aan Kinderdijk passeert dan niet meer het smalle dijklint tussen Alblasserdam en Kinderdijk. Nu al komen meer dan 150.000 bezoekers over water via de rivercruises en de waterbus. Ook voor het vervoer tussen Alblasserdam en Kinderdijk zetten we in op het stimuleren van het ‘last-mile-vervoer’ over water. Dit doen we door in de plannen voor het Transferium een waterbushalte op te nemen. Daarnaast is het ook mogelijk om Kinderdijk via het riviertje de Alblas te bereiken. Dat kost je wel tijd -daar vaar je al snel 45 minuten over- maar het geeft wel gelijk een mooi beeld van ons gebied.

Over het fietspad, met de (deel-)fiets ben je het meest duurzaam bezig

Een fiets stoot bij gebruik 0% CO2 uit, maakt geen lawaai en fietsen is ook nog een keer gezond. Alle reden dus om voor de (deel-)fiets te kiezen. Deze zomer experimenteren we met de fiets als alternatief voor de shuttle. Op drukke weekenden krijgen bezoekers de keuze om tegen hetzelfde tarief te kiezen voor de shuttle of de fiets. Bijkomend voordeel is dat de bezoekers met de fiets ook verder het gebied in kunnen trekken.
Maar zoals bij bijna alle maatregelen in het Molengebied, geldt ook hier ‘elk voordeel heeft z’n uitdaging’ want: waar parkeer je grotere hoeveelheden fietsen in het Molengebied? En nog meer fietsers op drukke dagen op de Middelkade, daar zit niemand op te wachten.

Het experiment deze zomer moet uitwijzen welke rol de fiets kan spelen bij de ‘last mile’ en wat de voor- en nadelen zijn.

Over de weg met de shuttle is vooral een praktische oplossing

Comfortabel en gemakkelijk, dat zijn de kenmerken van de shuttle. En erg flexibel want het aantal busjes pas je éénvoudig aan als er meer of minder passagiers komen, zelfs halverwege de dag. Toch zien we shuttles niet als de oplossing. Ze stoten net als de auto uitlaatgassen uit en maken lawaai. Het is natuurlijk wel al een stuk beter dan al die auto’s die voorbijkomen van individuele bezoekers en het zou supermooi zijn als we de inzet van de shuttle zouden kunnen beperken door inzet van boten én fietsen.

Gecombineerd, beleef je het gebied optimaal

Het is mooi als je boot, fiets en shuttle kunt combineren. Wil je snel op weg dan kies je de fiets, en je gaat gewoon lekker terug met de boot, want je houdt bij je bezoek rekening met het vaarschema. Zo beleef je ons gebied op z’n allermooist. Uiteindelijk willen we bezoekers de keuze geven als het gaat om het vervoer naar Kinderdijk. Daarbij stimuleren we vooral het vervoer over water en het gebruik van de fiets.

Zie ook:

Lees meer over:

matrixborden tekstkarren
Deel dit bericht met je vrienden!