Friday 24 September 2021

Alles over Alblasserdam

Nieuwe inzamelmethode textiel is succes in Alblasserdam

27 juli 2021

ALBLASSERDAM - Sinds de start van de samenwerking met kringloopwinkel Opnieuw & Co op 1 juni 2020 voor het inzamelen van textiel, zet de gemeente Alblasserdam flinke stappen vooruit. Voorgaande jaren lieten een hoeveelheid van 60.000 kilo textielinzameling per jaar zien. Vanaf de samenwerking in juni 2020 werd in een half jaar tijd al ruim 60.000 kilo textiel opgehaald. Cijfers laten zien dat deze trend zich ook in 2021 voortzet. De verwachting is dat er dit jaar ruim 100.000 kilo textiel wordt opgehaald. Kortom: 40.000 kilo meer op jaarbasis.

Verbeteringen afvalinzamelingen
Vanaf 1 juni 2020 is de gemeente, samen met afvalverwerker HVC, gestart met het doorvoeren van belangrijke verbeteringen in de inzameling van plastic, metaal en drankenkartons (PMD), textiel en papier. De maatregelen zijn bedoeld om het scheiden van afval een impuls te geven, zoals de gemeenteraad in november 2019 in een motie vroeg. Het doel is nog steeds om de hoeveelheid restafval terug te brengen naar honderd kilo per inwoner.

Samenwerking met Opnieuw & Co voor textiel
Eén van de maatregelen was een samenwerking met Opnieuw & Co voor textiel. De resultaten van juni 2021 geven reden tot tevredenheid. Wethouder Arjan Kraijo: "De gemeente heeft de ambitie om afvalscheiding naar een hoger niveau te brengen, onder andere via serviceverbetering. Het is een goede ontwikkeling dat we steeds grotere stappen maken in de verduurzaming van Alblasserdam. We zien nu dat deze inspanningen, ook bij de textielinzameling daadwerkelijk zijn vruchten afwerpen."

Recente maatregelen
Om de textielinzameling te verbeteren heeft de gemeente nieuwe frisse containers geplaatst op de bestaande locaties. Ook heeft Opnieuw & Co zelf nieuwe locaties aangedragen waardoor er een betere spreiding van de locaties is in Alblasserdam.
Voorheen werden de containers met een kraanwagen geleegd, nu gebeurt dat handmatig door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voordeel is dat eventuele vervuiling er gelijk uitgevist wordt, waardoor er veel meer textiel bruikbaar blijft en er eigenlijk geen afkeur meer is. Zo kan eventuele vervuiling niet de hele partij verknoeien. Textiel dat niet meer draagbaar is, krijgt een tweede leven als isolatiemateriaal, poetsdoeken of er worden garens van gemaakt. Ook zijn in Alblasserdam zijn steeds meer mensen gaan recyclen. Er verdwijnt hierdoor minder textiel bij het restafval. Met de toename van recyclen, daalt ook de hoeveelheid restafval per persoon.

Meer informatie
De komende tijd gaan we inwoners stimuleren om afval te scheiden en een handje helpen met handige tips. We zetten hiervoor onze eigen media in en maken gebruik van de diensten van HVC. Wilt u meer weten over afvalinzameling? Kijk dan op www.alblasserdam.nl/Inwoners/Alle_onderwerpen/Afval.

Lees meer over:

kringloop inzamelmeyhode
Deel dit bericht met je vrienden!