Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Open /monumentendag

Open /monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag is een aantal historische gebouwen te bezichtigen. Daartoe zijn een wandeling en een fietsroute samengesteld. Ook kan er kennis worden genomen van verdwenen winkeltjes. De brochure met de routebeschrijving kan op de dag zelf in de Oudheidkamer van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard aan het Cortgene 3 gratis worden opgehaald.

De wandeling voert de deelnemers door de Kerkstraat en de Polderstraat. In de routebeschrijving staat iets over de winkeltjes die verdwenen zijn en waarvan het gebouw, nu meestal woonhuis, er nog staat. Dit is slechts een kleine selectie van de tientallen winkeltjes die er ooit in die straten waren. Aan de huizen die in de in de routebeschrijving genoemd worden, hangt een foto van het winkeltje, dat er vroeger was. Ook kunnen de wandelaars onderweg enkele monumenten bezoeken.

De fietsroute voert door Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland. Hiervoor is een brochure met routebeschrijving samengesteld. Hierin staat een kleine selectie van de monumenten waar langsgefietst wordt en waarvan er een aantal bezichtigd kan worden. Deze zijn te herkennen aan de Open Monumentendagvlag die er uithangt. In de monumenten zijn mensen aanwezig die over het monument kunnen vertellen en veelal is er informatiemateriaal beschikbaar. Te bezoeken monumenten zijn onder andere in Alblasserdam: de Kapiteinswoning Cortgene 3, het Ambachtsherenhuis Cortgene 9, de tuin van de directeurswoning Cortgene 127, het Huis van Zessen, de Kortlandse Molen en de Oude Toren (alleen de begane grond). In Nieuw-Lekkerland zijn te bezichtigen: de Nederlands Hervormde Kerk in Kinderdijk, het J.U. Smitgemaal in Kinderdijk, de Molen de Regt en de Gereformeerde Kerk te Nieuw-Lekkerland (ingang Dorpslaan 5).

Brochures met een routebeschrijving en nadere informatie zijn op 10 september gratis te verkrijgen in Alblasserdam: Kapiteinswoning Cortgene 3, in Kinderdijk: Nederlands Hervormde Kerk, Molenstraat 149 en in Nieuw- Lekkerland: Gereformeerde Kerk (ingang Dorpslaan 5). De monumenten kunnen uiteraard ook zonder routebeschrijving worden bezocht.

In de Oudheidkamer van de Historische Vereniging hangt een fototentoonstelling over het veranderde gebruik van de diverse gebouwen met als motto: ‘Nieuw gebruik – oud gebouw’. Dit is het thema van de landelijke Open Monumentendag. Op vrijdag 9 september is er een klassendag. Dan maken enkele schoolklassen kennis met een Alblasserdams monument. Al deze activiteiten worden georganiseerd door het Comité Open Monumentendag Alblasserdam dat bestaat uit een aantal vrijwilligers van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard.

Wanneer?
10 september 2011 van 00.00 tot 00.00 uur
Organisator
Historische Vereniging West-Alblasserwaard
Locatie:
zie bericht
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.