Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Gevarieerd programma op Open Monumenten Dag

De Nationale Open Monumentendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 11 september en in dat kader organiseert de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA) verschillende activiteiten. Het Ambachtsherenhuis aan het Cortgene 9 kan net als vorig jaar worden bezichtigd. Een fietsroute voert de deelnemers langs een aantal negentiende-eeuwse monumenten. In de Oudheidkamer van het pand van de HVWA aan het Cortgene 3 is een fototentoonstelling over de restauratie van het Ambachtsherenhuis te zien. Ook Hof Souburgh in Alblasserdam, de Hervormde Kerk in Kinderdijk en de Grote Kerk in Nieuw-Lekkerland zetten de deuren open voor het publiek.

In samenwerking met de Vereniging Hendrick de Keyser wordt het fraai gerestaureerde pand aan het Cortgene 9 voor het publiek opengesteld. Het kan worden bezichtigd tussen 10.00 en 16.00 uur. In diverse kamers zullen vrijwilligers van HVWA aanwezig zijn om informatie te verstrekken. De restauratie is nu geheel voltooid en het gebouw wacht op een huurder. De fototentoonstelling in het pand Cortgene 3 wordt geopend door loco-burgemeester Ad Cardon. Op hetzelfde adres is koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar.
In samenwerking met de Stichting Dorpsbehoud Papendrecht en de gemeente Papendrecht is een speciale fietsroute samengesteld. Ook de Historische Vereniging Binnenwaard heeft medewerking verleend. De fietsers maken tijdens de tocht kennis met een groot aantal negentiende-eeuwse monumenten. De route is ongeveer vijftien kilometer lang en kan gedeeltelijk met de Waterbus worden afgelegd. In de Oudheidkamer aan het Cortgene 3 in Alblasserdam en het Oudheidkundig Museum aan de Veerdam 6 in Papendrecht kan een folder met de route opgehaald worden. Deelnemers kunnen de tocht op elk punt van de route beginnen.
De eigenaar van Hof Souburgh aan het Kortland 51 in Alblasserdam zet op de Open Monumentendag het toegangshek open. Hij biedt bezoekers de gelegenheid om de boerderij en het beroemde Appelhuisje van dichtbij te bekijken. Er zijn vrijwilligers aanwezig zijn om over dit monument te vertellen.
In Kinderdijk kan de Hervormde kerk aan de Molenstraat 149 worden bezichtigd. De actieve werkgroep voor het behoud van de kerk zal aanwezig zijn. De leden leiden de bezoekers graag rond in deze door architect Wils ontworpen kerk. Ook de beheerders van de Dorpskerk op het adres Lekdijk 118 stellen hun kerk op Open Monumentendag ter bezichtiging open. Ook zij zullen aanwezig zijn en er staat een aantal activiteiten op het programma.

Wanneer?
11 september 2010 van 09.30 tot 16.00 uur
Organisator
Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA)
Locatie:
Verschillende locaties
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.