Landvast vertoonde: Publieke werken.
Het is 1888. Een vioolbouwer, Vedder, moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Anijs, apotheker te Hoogeveen heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf, maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen – of is het hoogmoed? – beramen de twee een plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.
Cast & Crew: Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig, Zeb Troostwijk, Juda Goslinga, Rifka Lodeizen,
Publieke Werken is een verfilming van een historische roman van Thomas Rosenboom uit 1999, waarin de belangrijkste locatie de twee huisjes zijn die nu nog te zien zijn in de gevel van het Amsterdamse Victoria Hotel. Een andere inspiratiebron was de biografie van de Hoogeveense apotheker Radijs.
In 2000 kreeg Rosenboom voor Publieke Werken de Libris Literatuur Prijs toegekend. Publieke Werken werd in 2007 in een door NRC Handelsblad georganiseerde boekverkiezing verkozen onder de 10 beste Nederlandstalige romans aller tijden.
Publieke werken is een strak gecomponeerde historische roman. Het heen en weer van de alternerende vertelwijze door de twee neven geeft de verraderlijke overgang te zien van inzicht naar verblinding en van erbarmen naar ijdelheid.
Anijs en Vedder zijn typische Rosenboom-personages: ze wanen zich superieur aan de maatschappelijke stand waartoe ze behoren, hunkeren naar erkenning door hoger geplaatsten, zijn bezeten van een ideaal waarvan de vervulling schijnbaar binnen handbereik ligt, maar dat mede door naïviteit en zelfoverschatting mislukt, tragisch en komisch tegelijk.
Stilistisch is de roman vernuftig geschreven. Het zit vol van woorden en uitdrukkingen die reeds lang in onbruik zijn geraakt, maar hun betekenis laat zich in de meeste gevallen uitstekend uit de context afleiden.
De titel is ronduit misleidend. Het centrale thema vormen private werken, namelijk de bouw van het Victoria Hotel te Amsterdam en de grootscheepse bemiddeling bij emigratie van verarmde veenwerkers.
In 2015 is het boek verfilmd onder de regie van Joram Lürsen naar een scenario van Frank Ketelaar. De verfilming vindt grotendeels in Hongarije plaats en kent een budget van bijna zes miljoen.
Regie Joram Lürsen
Lengte 01:55
Pluspunten: Mooi verfilmd.
Minpunten: De Titel..
Leeftijd: Alle leeftijden (?).
Eindcijfer: 7,5.
Met een groet van uw recensent.
Zie hieronder voor een trailer van deze film.