Erik-Jan Kooiman, kleinzoon van Alblasserdam, winnaar 'Alternatieve Elfstedentocht' op Weissensee

31 januari 2018 door Hennie van der Zouw
Erik-Jan Kooiman, kleinzoon van Alblasserdam, winnaar 'Alternatieve Elfstedentocht' op Weissensee

ALBLASSERDAM - De 28ste Alternatieve Elfstedentocht is gewonnen door Erik Jan Kooiman (31). De Zuid-Hollandse schaatser kwam na 200 kilometer op de Weissensee solo aan. Op 0.17 eindigde Bart Mol, net als vorig jaar, als tweede.
 
Erik Jan Kooiman, zoon van de in Alblasserdam geboren Ineke Kooiman-Homoet, maakte zich na driekwart van de wedstrijd los van het peloton en ging op jacht naar koploper Christoffel Hendriks, die  al 50 km alleen reed.

Hij achterhaalde Hendriks en sloeg een gat van een minuut met de concurrentie. Bart Mol ging in de tegenaanval en was halverwege de slotronde van 12,5 km tot op 25 seconden genaderd. Mol knabbelde daar nog wel enkele seconden van af, maar kon Kooiman niet bedreigen. Erik-Jan Kooiman, die op de WK afstanden op de 10.000 meter zilver (2015) en brons (2016) won, en houoder van het Werelduurrecord is, trad met deze overwinning in de voetsporen van zijn vader Jan Kooiman. Die was in 1993 de sterkste op het meer in Oostenrijk. 

Zie voor het verhaal van Ineke Homoet - Kooiman de column over haar. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.