Kinderdijk viert 20 jaar UNESCO Werelderfgoedstatus

07 december 2017 door Hennie van der Zouw
Kinderdijk viert 20 jaar UNESCO Werelderfgoedstatus

ALBLASSERDAM - Afgelopen woensdag 6 december vierde Werelderfgoed Kinderdijk twintig jaar officiële vermelding op de befaamde UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat betekende gratis entree en natuurlijk gebak voor de molenaars en de bezoekers, maar ook een flinke stroom bezoekers die het jubileum mee kwamen vieren. De vrijwillige gidsen verzorgden speciale gratis rondleidingen, om met een extra feestelijk tintje de nadruk te leggen op een wereldstatus waar Kinderdijk al twee decennia trots op is.

20 jaar wereldwijde erkenning
Kinderdijk had op deze jubileumdag een prestatie van formaat te vieren: de UNESCO Werelderfgoedstatus verdien je niet zomaar. In 1997 werd door de Verenigde Naties officieel geaccepteerd dat de molens en gemalen van Kinderdijk, samen met het omliggende polderlandschap, een uniek onderdeel vormen van de culturele geschiedenis van de mensheid. Hier maken we al eeuwenlang geschiedenis door met onze molens onze voeten droog te houden. Op deze jubileumdag worden het technisch vernuft en de strijd tegen het water die deze streek kenmerken dus al 20 jaar wereldwijd bewaard en beschermd voor de toekomst. Dat is best een klein feestje waard!

De buren en de wereld op visite
Het UNESCO-jubileum bleek voor veel omwonenden een mooie gelegenheid om ‘hun’ Werelderfgoed weer eens van dichtbij te bekijken. De speciale jubileumrondleidingen trokken opvallend veel van deze ‘buren’: omwonenden die normaal niet stil staan bij al dat bijzonders in hun achtertuin. De vrijwillige gidsen vertelden vol trots hun verhalen en de molenaars glunderden extra breed terwijl ze de wieken lieten draaien. Ook aan de buitenlandse bezoekers die dit Hollandse Werelderfgoed kwamen bewonderen was het duidelijk te zien: de molens van Kinderdijk verdienen hun UNESCO Werelderfgoedstatus dubbel en dwars. Voor Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is het helder: morgen draaien de molens weer door, op weg naar het volgende jubileum.

Bron foto's: Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.