Project afval scheiden groot succes in Alblasserdam

15 juli 2016
Project afval scheiden groot succes in Alblasserdam

ALBLASSERDAM - Het project over afval scheiden en afval voorkomen heeft aan het einde van de rit ook in Alblasserdam prachtige resultaten geboekt. De deelnemers hebben laten zien dat er door goed scheiden van afval nog maar 25,8 kilo restafval per persoon per jaar overblijft. Dat is heel erg weinig vergeleken met de rest van Nederland.

Trots op deelnemers
Wethouder Peter Verheij deed zelf ook mee aan 100-100-100.nu. Hij is trots op de deelnemers: “Dit project laat zien dat de landelijke doelstelling om de hoeveelheid restafval terug te dringen naar 100 kilo per persoon per jaar heel goed haalbaar is.

Door het scheiden van afval blijven waardevolle materialen behouden. Deze materialen dienen als grondstof voor nieuwe producten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook in de kosten voor afvalinzameling. En dat merken inwoners in hun portemonnee.”

Maatregelen om makkelijker te scheiden
De resultaten van 100-100-100.nu geven een goed inzicht in de verschillen tussen huishoudens en welke omstandigheden van invloed zijn op de hoeveelheid afval per huishouden. In de komende weken worden alle gegevens geanalyseerd. Na de zomer verschijnt een eindrapportage. Alblasserdam gaat de resultaten vertalen in maatregelen en voorzieningen die het scheiden van afval voor iedereen makkelijk en vanzelfsprekend maken.

Cijfers van de verschillende afvalsoorten
- Groente-, fruit- en tuinafval (gft): 100-100-100.nu deelnemers in Alblasserdam scheidden 60,2 kilo etensresten per deelnemer per jaar. Dat is bijna 4 keer zoveel als de gemiddelde Nederlander.
- Plastic, blik & drinkpakken: 100-100-100.nu deelnemers in Alblasserdam scheidden 26,5 kilo plastic, blik & pak per deelnemer per jaar. Dat is 4,4 keer zoveel als de gemiddelde Nederlander.
- Papier: 100-100-100.nu deelnemers in Alblasserdam hebben met 47,3 kilo papier per deelnemer per jaar maar de helft van de hoeveelheid papier die een gemiddelde Nederlander produceert. Hiermee tonen zij aan hoe belangrijk het is om bekend te zijn met het voorkomen van afval, bijvoorbeeld door het gebruik van bijvoorbeeld nee/nee stickers of door bewuster boodschappen te doen.
- Restafval: 100-100-100.nu deelnemers in Alblasserdam produceren 89% minder restafval dan de gemiddelde Nederlander.

3500 deelnemers
HVC, de gemeente Alblasserdam en nog 28 gemeenten organiseerden samen 100-100-100.nu. Meer dan 3500 mensen wogen 100 dagen lang hun afval (gfe, oud papier, plastic, blik & pak en restafval). Daarnaast deden ze mee aan wekelijkse opdrachten, kregen ze informatieve video’s te zien en konden ze opzoeken welk product in welke bak hoort in de online Wat-Hoort-Waar database. Deelnemers gaven elkaar steun en aanmoediging via het online Forum, met tips en suggesties.

Meer weten over afval scheiden?
Wilt u meer weten over hoe u zelf bewuster afval kunt scheiden? Kijk dan op de website van het project, www.100-100-100.nu

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.