Geen geknepen billen bij grootste dijkwachtcontrole sinds 1995

28 september 2017 door Hennie van der Zouw
Geen geknepen billen bij grootste dijkwachtcontrole sinds 1995

ALBLASSERWAARD - Hoe goed zijn de Nederlands dijken en waterschappen voorbereid op een eventuele watersnood? Dat is de grote vraag bij de operatie 'Deining en Doorbraak'. De hele week  voeren waterschappen een test uit, waarbij ze hoogwater simuleren.

Woensdag was het hoogtepunt. De waterschappen, waaronder waterschap Rivierenland, voerden een grote dijkwachtcontrole uit.

"Een probleem dat zich voordoet bij Arnhem kan veel effect hebben, bijvoorbeeld op de Alblasserwaard", benadrukt Nico Maat. Hij is het hoofd van dijkpost 6 in Groot-Ammers. "Bij de actie draait het vooral om het gebied ten oosten van de lijn Groot-Ammers-Hardinxveld."

Inwoners van het gebied hoeven tijdens de oefening niet te vrezen voor natte voeten. Alle denkbare calamiteiten worden alleen maar nagebootst.

Zo wordt Nico aangestuurd door Adrie Kraaijeveld. Die vertelt hem de verzonnen waterstanden en de situatie langs de rivier. "Als deze situatie echt zou zijn dan zouden we hier met geknepen billen zitten."

Bij de oefening zijn ook tal van dijkwachters betrokken. Eén van hen is Henk Rietveld. Hij loopt woensdag langs de dijken en plaatst bordjes waarmee mankementen in de dijk worden gesimuleerd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.