Alblasserdammer Jan Scheffe fleurt de Vogelbuurt in Dordrecht op met muurschildering

01 juli 2017 door Ton Vermeulen
Alblasserdammer Jan Scheffe fleurt de Vogelbuurt in Dordrecht op met muurschildering

ALBLASSERDAM - “Het schilderen valt niet mee, het is meer tamponneren”, merkt Jan Scheffe op. Hij schildert waterlelies op één van de kopgevels van de portiekflats in de Adelaarstraat in Dordrecht. Het wordt een enorme muurschildering van zo’n honderd vierkante meter. Zijn ontwerp is vorige maand uitgekozen om de Vogelbuurt mooier en creatiever te maken. In de Vogelbuurt zijn al twee muurschilderingen daar komen er nu nog eens zes bij. Het project heet Vogelkunst en is een initiatief van Broedplaats Het Vogelnest in samenwerking met woningcorporatie Woonbron.

“Het is voor het eerst dat ik een muurschildering doe”, vertelt Jan. “Het leek me wel een uitdaging, zo’n grote muur.” De Alblasserdammer zag de oproep om een ontwerp in te leveren in het Algemeen Dagblad en besloot er op te reageren. Vanmorgen is de muur voor beschilderd in de kleuren die Jan in zijn ontwerp heeft gebruikt: onder lichtblauw en boven een soort geel. “Ik schilder al een jaar of veertig, veelal realistisch en figuratief, en ik maak bronzen beelden. Na de vakantie exposeer ik in het Albert Schweitzerziekenhuis, in Dordtwijk.”

Waslijn met veertjes
Jan haalt de ontwerpschets tevoorschijn uit de kofferbak van zijn auto. Het is een tak met een ijsvogel erop, met een sjaaltje om zijn nek. Op de voorgrond is water met waterlelies en lisdodden en op de achtergrond pronkt een schaap. “Ik was er vrij snel uit”, vertelt Jan. “Mijn kenmerk is dat ik er iets leuks in wil brengen. Zo maak ik bronzen beeldjes van ijsvogeltjes. Die krijgen een sjaaltje.” Hetzelfde ijsvogeltje met sjaaltje komt terug in de muurschildering. ”Het staat voor de geborgenheid die Woonbron biedt, door sociale woningen aan te bieden”, zegt Jan. “De lisdodden zijn in de volksmond sigaren. Je moet er niet van opkijken als er straks sigarenbandjes omzitten. Er komt een waslijn waaraan veren hangen te drogen. Ik heb er ook babyveertjes tussen zitten. Ik dacht: het zou leuk zijn als er niet alleen blauwe, maar ook roze veren bij zitten. Dat vind ik leuk, het is een soort toegevoegde waarde.”
.
Jan gebruikt voor de muurschildering voornamelijk kwasten. “Ik werk altijd met de kwast. Met stoepkrijt teken ik eerst een raster op de muur. Dat valt niet mee, omdat de muur zo ruw is. Je creëert van niets iets. Dat is waar het om gaat.” Vandaag op 29 juni hoopt Jan de onderkant af te krijgen, waar hij geen hoogwerker voor nodig heeft. Maandag krijgt hij de hoogwerker en kan dan verder met de bovenkant van de muur.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.