Koks Rivas Zorggroep in finale 'Het beste Menu van de Zorg 2016'

20 oktober 2016
Koks Rivas Zorggroep in finale 'Het beste Menu van de Zorg 2016'

DRECHTSTEDEN - Drie koks van Rivas Zorggroep dingen mee naar de titel ‘Het beste Menu van de Zorg’. Niels Bron, Niels Zillig en Robin Schaap staan donderdag 17 november in de finale. Deze vindt plaats tijdens de Dag van de Gastvrijheid in het Beatrixtheater in Utrecht. De koks nemen het dan op tegen twee andere teams.

De wedstrijd is ontstaan met het idee koks te stimuleren elke dag weer een gevarieerd menu samen te laten stellen. ‘We hebben oog voor een gezonde en diverse maaltijd, maar smaak is altijd het allerbelangrijkst voor ons’, zegt Niels Zillig. ‘Eten moet tenslotte lekker zijn.’

Smaken
Bij de bereiding van de maaltijden houden de koks rekening met veranderde smaak van bijvoorbeeld patiënten in het Beatrixziekenhuis en de bewoners van de Rivas-locaties. ‘Bij het koken voor de bewoners denken we aan de verminderde reuk waardoor de smaak is veranderd’, zegt Niels Bron. ‘Voor een maaltijd voor mensen met bijvoorbeeld kanker is het weer belangrijk om rekening te houden met veranderde smaak door chemotherapie.’

Voorwaarden
‘Het beste Menu van de Zorg’ moet aan een flink aantal voorwaarden voldoen. ‘Het gaat om de voorbereiding, uitvoering van de werkzaamheden en de opbouw van het menu’, legt Niels Zillig uit. ‘Natuurlijk gaat het ook om de smaak, kleur en presentatie van de gerechten.’ De Rivas-koks moeten voor tien mensen koken. Drie borden gaan naar de jury: een gewone variant van het gerecht, één zonder toegevoegd zout en één met een afwijkende consistentie. De overige borden, in kleinere porties, zijn bestemd voor het publiek om te proeven.

Prijs
De winnaar ontvangt € 5000,-. Daarnaast is er nog een prijs van € 1000,- voor het beste dessert. ‘We hopen natuurlijk deze wedstrijd te winnen’, zegt Robin Schaap. ‘We willen met onze deelname aan deze wedstrijd vooral laten zien dat een lekkere maaltijd voor bewoners en patiënten noodzakelijk is. Het geeft namelijk een positieve bijdrage aan het fysieke, mentale en maatschappelijke welzijn. Wat we met het prijzengeld gaan doen, weten we nog niet precies. Wellicht dat we voor zoveel mogelijk bewoners en patiënten een feestelijke avond met entertainment organiseren. Natuurlijk serveren we dan ons winnende menu. Maar eerst nog winnen.’

Fotobijschrift: (v.l.n.r.) Robin Schaap, Niels Bron en Niels Zillig, koks van Rivas Zorggroep, dingen mee naar de titel ‘Het beste Menu van de Zorg’.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.