Gratis opleiding voor vrijwilligers in Alblasserdam

15 november 2016 door Hennie van der Zouw
Gratis opleiding voor vrijwilligers in Alblasserdam

ALBLASSERDAM - Bent u vrijwilliger en zet u zich in voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken? En kunt u daarbij wel wat extra hulp gebruiken zodat u als vrijwilliger steviger in uw schoenen staat? Of zoekt u werk of wilt u omgeschoold worden tot begeleider van mensen die hulp nodig hebben? Dan is de opleiding 'Begeleider specifieke doelgroepen' misschien iets voor u!

Alblasserdam biedt deze MBO3-opleiding kosteloos aan zodat u zich als vrijwilliger (verder) kan laten scholen op dit gebied én zodat mensen die moeite hebben om zich zelfstandig te redden geholpen worden door deskundige en goed opgeleide vrijwilligers. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Speciale doelgroepen
In Alblasserdam wonen, net als in andere gemeenten in Nederland, mensen die moeite hebben om zich zelfstandig in de samenleving te redden. Dat kan komen door psychosociale problemen of gedragsproblematiek, maar ook een handicap en/of psychiatrische problemen kunnen meespelen. Ook is ons dorp inmiddels de nieuwe woonplaats van een aantal mensen die gevlucht zijn uit onveilige landen en een verblijfsstatus hebben gekregen om hier een nieuw leven op te bouwen. Zij moeten zich wegwijs maken in een onbekend land, met nieuwe gebruiken en gewoonten. 

Scholing van vrijwilligers
Wethouder Dorien Zandvliet: “Om deze kwetsbare mensen te begeleiden staan vele organisaties en vrijwilligers klaar. Vrijwilligers zijn heel belangrijk en onmisbaar. Wij willen hen graag ondersteunen  om hun werk goed te doen en hebben daarom het Da Vinci College gevraagd deze opleiding voor Alblasserdammers aan te bieden.”

Beroepsbegeleidende leerweg
De opleiding 'Begeleider specifieke doelgroepen' richt zich op het leren ondersteunen van mensen die zich (nog) niet zelfstandig in de samenleving kunnen redden. Het is een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Dit betekent dat u een dag in de week naar school gaat en twee dagen per week stage loopt om zo ervaring op te doen in de praktijk (beroepspraktijkvorming). Deze twee dagen (of vier dagdelen) staan in het teken van de begeleiding van mensen die hulp nodig hebben op verschillende gebieden: persoonlijke verzorging, wonen, huishouden, werk, school en vrije tijd. De opleiding duurt in totaal drie jaar en wordt helemaal betaald door de gemeente Alblasserdam.

Versterking
Door vrijwilligers via de MBO-3 opleiding in te zetten en zo theorie en praktijk te combineren, snijdt het mes aan verschillende kanten:

- Als vrijwilliger heeft u de kans om u verder te ontwikkelen en te professionaliseren;
- Als u werk zoekt, vergroot u uw kansen op de arbeidsmarkt omdat u een diploma op MBO-3 niveau haalt;
- Kwetsbare mensen en mensen die een steuntje in de rug nodig hebben om zich te redden in de samenleving, kunnen structureel en langere tijd worden begeleid in een tijd waarin er bezuinigd wordt op zorg

Interesse?
Hebben we uw interesse gewekt voor deze opleiding? Neem dan contact op met Inge Nieuwenhuis via e-mail i.nieuwenhuis@alblasserdam.nl of telefoonnummer 14078. Bij voldoende interesse wordt er een informatiebijeenkomst met het Da Vinci College georganiseerd. Dan hoort en ziet u meer over de opleiding, de vakken, kansen op de arbeidsmarkt enz. U kunt zich dan ook ter plekke aanmelden voor de opleiding. Bij 15 cursisten kan de opleiding starten. De gemeente streeft ernaar in februari 2017 te beginnen. Doet u mee?

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.