NDSM is op zoek naar informatie over Amsterdamse scheepswerf van gebr. van Lindern

01 november 2016 door Hennie van der Zouw
NDSM is op zoek naar informatie over Amsterdamse scheepswerf van gebr. van Lindern

ALBLASSERDAM - Afgelopen week werd er contact gezocht met onze redactie over een onderzoek in Amsterdam naar gegevens en eventueel foto's over een Amsterdamse vestiging van een scheepswerf van de Alblasserdamse gebroeders van Lindern aan het einde van de 19de eeuw. De Stichting NDSM-Herleeft is op zoek naar informatie over deze Amsterdamse werf van de gebroeders van Lindern uit Alblasserdam.

NDSM-Herleeft schrijft hierover: "Aan de noordkant van het IJ, lag de werf van de gebroeders von/van Lindern. Hoewel de digitale bronnen zeer summier zijn vinden we via een website met een overzicht van archieven wel informatie over de Nederlandsche Maatschappij voor Scheepsbouw en Dokken in relatie tot de gebroeders van Lindern. Verder dan dit komen wij niet. Wij vermoeden nu dat door hen, naast de Zuid-Hollandse activiteiten, in Amsterdam Noord de Nederlandsche Droogdok Maatschappij (niet te verwarren met de latere Nederlandsche Dok Maatschappij) is opgericht.  Aan de westzijde van deze werf lag een droogdok, het Koningsdok, dat was berekend op het dragen van twee schepen. Hierin zijn in 1884 twee onder zeil varende schepen gebouwd (de barken F.H. von Lindern en Gezusters van Haaften).

Het probleem is nu dat er haast geen enkele informatie te vinden is over deze werf in Amsterdam Noord aan het IJ, toen deze nog in bezit van van Lindern was. Het zoeken op het internet levert niets op. Een lijvig boekwerk over de geschiedenis van de Amsterdamse haven met als titel “De haven van Amsterdam – zeven eeuwen ontwikkeling” geeft ook geen informatie. In een jubileumboekje van de ADM uit 1977 wordt kort naar de van Lindern werf verwezen. Het is net alsof de werf van van Lindern nooit bestaan heeft.

Er zijn wel foto’s gemaakt tijdens de bouw van het Wilhelmina-dok en de te waterlating daarvan, maar dat was in de tijd toen de locatie al door de ADM als nevenwerf werd gebruikt." Tot zover NDSM-Herleeft.

Wat NDSM-Herleeft zoekt zijn afbeeldingen van de van Lindern-werf in Amsterdam, toen zij, de gebr. van Lindern nog de eigenaar waren. Kunt u hen aan meer informatie helpen, neem dan a.u.b. contact op met hennie@avant.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.