Leerlingen kindcentrum De Schalm aan de slag als mediator

27 oktober 2016 door Hennie van der Zouw
Leerlingen kindcentrum De Schalm aan de slag als mediator

ALBLASSERDAM - Vandaag hebben zes leerlingen uit groep 7 en zes leerlingen uit groep 8 van christelijk kindcentrum De Schalm in Alblasserdam hun certificaat als leerlingmediator gekregen. Zij ontvingen dit uit handen van Tanja Laging, directeur van dit kindcentrum. De mediation is onderdeel van de Vreedzame School; een lesprogramma voor het basisonderwijs waarin sociale competenties en democratie centraal staan. Het beschouwt het kindcentrum als een leefgemeenschap waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen en waar ze leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen.

De Schalm neemt sinds 2015 deel aan het programma van De Vreedzame School. Het vijfde blok heeft als thema: ‘We dragen allen een steentje bij’. Doelstelling hiervan is dat de kinderen zich verbonden voelen met hun eigen en andere groepen op het kindcentrum. “Dat kan alleen als we kinderen het gevoel geven dat ze ertoe doen. Om dit te bereiken, krijgen de kinderen taken en verantwoordelijkheden,” aldus Tanja Laging. Met de kinderen is afgesproken waarover ze mee mogen denken en beslissen. Eén van de verantwoordelijkheden van de kinderen is het werken als leerlingmediatoren; speciaal opgeleide kinderen uit de bovenbouw. Zij helpen andere leerlingen uit de groepen 3 tot en met 8 bij het oplossen van conflicten.

Aan alle kinderen uit de groepen 7 en 8 is gevraagd een brief te schrijven met hun motivatie om mediator te worden. Ook mochten zij aanwijzen welke andere leerlingen zij geschikt vonden voor deze rol en waarom. De in totaal twaalf leerlingen met de meeste stemmen mochten de training volgen. Deze bestond uit drie bijeenkomsten waarin onder andere geoefend werd met een aantal praktijkvoorbeelden. Ook kwamen gesprekstechnieken aan bod zoals luisteren, doorvragen en samenvatten. Wat de kinderen vooral moeilijk vonden, was niet meteen met een oplossing te komen. Na elke oefensessie gaven de leerlingen elkaar feedback in de vorm van tips en tops.

Vanaf maandag 7 november gaan de mediatoren officieel aan de slag. Van elk gesprek dat ze hebben, wordt een verslag gemaakt.“ De mediatoren hebben heel veel zin om hun taak op te pakken. Gelukkig zijn er niet vaak conflicten op ons kindcentrum, maar we hopen dat als ze er wel zijn de conflicten nu op een goede, vreedzame manier die dicht bij de kinderen staat, worden opgelost,” besluit Tanja Laging.

Op de foto: Leerlingen van christelijk kindcentrum De Schalm hebben hun certificaat als leerlingmediator behaald.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.