Alblasserdam verlaagt onroerendzaakbelasting in 2017 met 1%

17 oktober 2016 door Hennie van der Zouw
Alblasserdam verlaagt onroerendzaakbelasting in 2017 met 1%

ALBLASSERDAM - Alblasserdam vindt financiële ruimte om de ambities uit de Samenlevingsagenda 'Samen Doen' waar te maken én de woonlasten voor inwoners van Alblasserdam te verlagen: de onroerendezaakbelasting wordt in 2017 met 1% verlaagd. De gemeente start in 2017 met het uitvoeren van projecten in de huis- en tuinkamers van het dorp en werkt verder aan het versterken van het sociaal dorpsnetwerk. Het college heeft de raad een structureel sluitende begroting 2017 aangeboden. De gemeenteraad behandelt de begroting op 8 november 2016.

Drie jaar Samenlevingsagenda: van visies en plannen naar uitvoeren
In deze collegeperiode is geld vrijgemaakt voor de ambities uit de Samenlevingsagenda 'Samen doen' oplopend tot een budget van € 1,3 miljoen per jaar. De totale begroting is € 45 miljoen. De gemeente investeert de komende jaren ruim € 10 miljoen in grote projecten uit de Samenlevingsagenda. Na een periode van visies vormen en plannen maken, start de gemeente in 2017 met de uitvoering van grote projecten zoals Raadhuis(plein), Scheldeplein en Lammetjeswiel. Het college wil zorgvernieuwing lokaal tot stand brengen.

Met innovatieve projecten helpen we mensen preventief, zodat ze niet in duurdere zorg terecht komen. Meedoen in de buurt en de wijk ontwikkelen we verder door initiatieven zoals een dorpsambassade en broedplaatsen in de wijk. En we ondersteunen spontane initiatieven en behoeftes uit de samenleving. Daarnaast zetten we in op verbeteren van de veiligheid, en daarmee het welzijn van de inwoners. In 2017 en 2018 is ook geld beschikbaar voor de innovatieve projecten en maatregelen die nog volgen uit de actieplannen luchtkwaliteit en duurzaamheid.

Wethouder Peter Verheij: 'Ik ben blij dat we de ambities uit de Samenlevingsagenda kunnen waarmaken én in 2017 al de woonlasten kunnen verlagen. Dit is onder meer mogelijk omdat we meer geld van het Rijk krijgen, ons solide financieel beleid in de afgelopen jaren en we meerjarig voldoende financiële ruimte hebben voor toekomstige vervangingen in de openbare ruimte. Wij geloven erin dat onze bestuursstijl er toe leidt dat de investeringen die wij doen maatschappelijk rendement opleveren omdat inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners betrokken zijn bij de keuzen die wij maken.'

‘Zo werken wij’
De basis voor de begroting is de Samenlevingsagenda 'Samen Doen'. De naam onderstreept de nauwe samenwerking tussen college, gemeenteraad, inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. De Samenlevingsagenda is voor 2017 verder uitgewerkt. In de begroting is concreet aangegeven wat de gemeente doet in 2017 en wat onze partners doen.

Verder versterken Alblasserdam
De manier van samenwerken in deze bestuursperiode is gebaseerd op de gedeelde passie voor Alblasserdam. In nauwe samenwerking met inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners en regio zetten wij deze collegeperiode in op het verder versterken van Alblasserdam: een dorp met een bedrijvig karakter en een sterke sociale gemeenschap met levensbeschouwelijke identiteit. Daarom is in deze begroting ook aandacht voor de stijl van besturen, de organisatieontwikkeling, regionale samenwerking en een solide financieel beleid.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.