Alblasserdammers: veiligheid in de buurt scoort een 7,3

18 mei 2016 door Hennie van der Zouw
Alblasserdammers: veiligheid in de buurt scoort een 7,3

ALBLASSERDAM -  Alblasserdammers geven veiligheid in hun buurt het rapportcijfer 7,3. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2015 van het Onderzoekscentrum Drechtsteden. De beoordeling van de leefbaarheid en veiligheid is in Alblasserdam grotendeels stabiel gebleven ten opzichte van 2012.

De gemeente scoort, ten opzichte van vergelijkbare gemeenten in Nederland, goed op sociale samenhang (thuis voelen in de buurt en prettig wonen), buitenverlichting, speelplekken voor kinderen, verloedering (rommel, hondenpoep) en de veiligheid in de buurt. Er zijn in Alblasserdam in verhouding tot andere gemeenten in de regio en vergelijkbare gemeenten in Nederland minder mensen die zich weleens onveilig voelen in hun buurt. Het aantal inwoners dat overlast ervaart van horecagelegenheden is afgenomen (van 16% naar 10%).

Criminaliteit
Een aandachtspunt is de toename van het aantal mensen dat vindt dat er veel criminaliteit is, zoals ook blijkt uit de cijfers van de politie. Aandacht verdient ook dat meer mensen oordelen dat de criminaliteit is toegenomen (van 7% naar 12%). Ook dit blijkt uit politiecijfers; het aantal geregistreerde inbraken, diefstallen en woninginbraken is toegenomen. Het gevolg is dat meer mensen 's avonds de deur niet opendoen (van 17% naar 25%).

Belangrijke aandachtspunten zijn verder verkeersoverlast (met name parkeeroverlast) en rondhangende jongeren. Met name dit laatste heeft al langer de aandacht; dit is ook de reden waarom er hard gewerkt wordt aan een jongerenvoorziening om hen een plek te bieden waar ze met elkaar kunnen samen zijn.

Nieuw veiligheidsbeleid
Alblasserdam werkt aan een nieuw veiligheidsbeleid. Hieraan is begonnen toen in 2015 bleek dat er sprake was van een toename van onder andere jeugdoverlast en woninginbraken. De gemeente betrekt inwoners, bedrijven en organisaties intensief bij de vorming van dit nieuwe beleid. "Samen doen" is essentieel voor het slagen van het beleid. Veiligheid moet verankerd worden als permanentaandachtspunt in de samenleving en is daarom ook verankerd in de Samenlevingsagenda.

Vooruitlopend op dit nieuwe beleid is al een aantal maatregelen getroffen, namelijk gezamenlijke aanpak overlastgevende jeugdgroep, forse investering in Donkere Dagen Offensief, buurtpreventie in wijk Kinderdijk, stimuleren opzet WhatsApp-groepen, extra inzet politie, deelname Burgernet gestimuleerd en een Ondernemersfonds opgericht. Burgemeester Paans: "De cijfers over de eerste maanden van 2016 laten zien dat we resultaat lijken te boeken. Er is een duidelijke trendbreuk zichtbaar met soortgelijke maanden in vorige jaren".

Wat is de veiligheidsmonitor?
De landelijke Veiligheidsmonitor helpt gemeenten om een beeld te krijgen van de lokale veiligheidssituatie, zowel van de eigen bewoners als van de andere Drechtstedengemeenten en gemeenten met dezelfde stedelijkheidsklasse. De monitor geeft informatie over de veiligheidsbeleving van de mensen op wijkniveau. In het najaar van 2015 hebben ruim 5.200 inwoners in de Drechtsteden een landelijke vragenlijst over veiligheid in de buurt ingevuld. Het Onderzoekcentrum Drechtsteden heeft van de uitkomsten een overzicht voor Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido- Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht gemaakt.

Klik hier voor de veiligheidsmonitor.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.