Fietsveiligheid creëren we samen
ALBLASSERDAM - De scholen zijn weer begonnen. Honderden kinderen en jongeren uit Alblasserdam gaan dagelijks naar school om daar hun talenten te ontwikkelen. Dit merken we als dorp in de ochtend en de middag. Als we op de fiets of in de auto stappen. De wegen en fietspaden worden steeds drukker. Niet alleen met traditionele fietsen. Maar ook met moderne elektrische fietsen en de veelbesproken 'fatbikes'.
Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het niet. In Alblasserdam willen we graag dat iedereen zich veilig over straat kan bewegen: voetgangers, steppers, fietsers, automobilisten, motorrijders, vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs en vele anderen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan in het ergste geval mensenlevens kosten. Daarom vraagt het van ons allemaal om ons veilig in het verkeer te bewegen. Ook op de fiets.
De komende jaren verbetert de gemeente de kwaliteit van de fiets- en voetpaden. Daarnaast maken ze een aantal verkeerslocaties nóg veiliger. Vóór het einde van 2024 starten ze, bijvoorbeeld, met het kruispunt Grote Beer/de Helling. Ze zijn een onderzoek gestart naar de locatie Edisonweg/Grote Beer/Molenpad. Hier fietsen dagelijks heel veel kinderen/leerlingen/forensen naar en van de scholen of werk. Het is erg belangrijk om de veiligheid hier te verbeteren, omdat er daar ernstige ongelukken zijn gebeurd. Ongelukken die een grote impact hebben gemaakt op het dorp en inwoners. Als we dit kruispunt kunnen aanpassen door middel van fietstunnels levert dat een enorme verbetering voor de fietsveiligheid en doorstroming op.
Er zijn meer verkeerslocaties die nóg veiliger kunnen. In ons GVVP – Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerssplan – staat er een aantal. Zoals gezegd, is fietsveiligheid niet alleen een zaak van verbeteringen aan kruispunten en wegen. Het gaat ook om menselijk gedrag. Wie zich op de fiets blind staart op zijn smartphone om nog even een appje te sturen, kan levensgevaarlijke ongelukken veroorzaken. We hebben dus allemaal een verantwoordelijkheid als we deelnemen aan het verkeer. Natuurlijk we hebben (verkeers)regels en wetgeving, maar er bestaat ook nog zoiets als fatsoen en beleefdheid. Houd rekening met elkaar en wees hoffelijk: verleen voorrang in plaats van het (agressief) op te eisen. Haastige spoed is zelden goed.
Samen maken we gebruik van onze wegen: te voet, op de fiets of brommer en auto. Ook daarin willen we laten zien: samen zijn we Alblasserdam.