Kick-off Europees Crismas project in Alblasserdam

18 januari 2016 door Hennie van der Zouw
Kick-off Europees Crismas project in Alblasserdam

ALBLASSERDAM / DRECHTSTEDEN - De Veiligheidsregio ZHZ participeert vaker in Europese projecten, al of niet als trekker. Op dinsdag 19 januari vindt de Kick-off plaats van het nieuwe Europese project Crismas.

De Veiligheidsregio ZHZ organiseert deze dinsdag de Kick-off van dit Europees CRISMAS project. De afkorting CRISMAS komt van de eerste letters van de naam:  Community for RISk Management & ASsesment. Zes partners uit vijf verschillende landen komen dinsdag 19 januari 2016 in Alblasserdam bijeen voor hun kick-off-bijeenkomst van dit nieuwe Europese project CRISMAS, georganiseerd door de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ).

Doelstelling van dit door de Europese Commissie gesubsidieerde project is om:
- Regio's en steden te ondersteunen bij het maken van “all-hazard” risico beoordelingen en het formuleren van risicobeheersingsstrategieën, met inbegrip van de intrasectorale en grensoverschrijdende dimensie.
- Het bouwen van een Europees netwerk voor overheidsprofessionals die werken aan risicobeheer en – beoordeling, om daarmee samenwerking en kennisuitwisseling op dit gebied te stimuleren binnen de EU.
- Het bij het vormgeven van het veiligheidsbeleid (preventie-paraatheid-respons-herstel) verbeteren van de banden tussen de van belang zijnde actoren en beleidsvelden .

Het project loopt van 1 januari 2016 tot 31 december 2017. Voor het project is een budget van € 782.953,- beschikbaar, waarvan de Europese Commissie (DG ECHO) 75% (€ 587.215,-) bijdraagt.

Partners
Partners in dit project zijn de Nederlandse Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, en ITINERIS Health & safety, het Noorse Stavanger, Ungheni District Council uit Moldavië, Agency for economic development of City of Prijedor PREDA-PD , Bosnië en Herzegovina en de Italiaanse Provincia di Forlì-Cesena .

Deze laatste vier partners zullen, met hulp van de VRZHZ en Itineris, een start maken met het opstellen van een risicobeoordeling in hun gebied en het vertalen van de resultaten daarvan in hun strategie voor risicobeheersing. De basis hiervoor zijn de “EU guidelines for risk assessment and risk management capability planning” en de in Nederland ontwikkelde methoden voor nationale en regionale risicobeoordeling. Het is de opzet dat de vier partners gedurende het proces van elkaar kunnen leren en ook van eerdere ervaringen uit de projecten MiSRaR en PRISMA, waarin al eerder werd samengewerkt door de VRZHZ en Itineris.

CRISMAS is ook bedoeld als het startpunt van een structurele leeromgeving binnen de EU. Het is de opzet een EU-breed netwerk op te zetten van experts binnen de diverse overheden met kennis en ervaring op het gebied van risicobeoordeling en risicobeleid, die elkaar en andere overheden ook na sluiting van het project ondersteunen bij het verder ontwikkelen van dit beleidsveld.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.