De Pion: Van Kerk naar Buurthuis – Een Verhaal van Verbinding en Pionieren
ALBLASSERDAM - De Pion is een ruimte voor de buurt, maar hoe is de Pion ontstaan? En wat kun je er eigenlijk allemaal doen. Voor deze vragen en meer is Alblasserdam.net langs geweest bij Gertjan Zwart van de Pion.
Hoe is De Pion ontstaan?
De Pion is ontstaan vanuit de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK) in Alblasserdam. De kerkelijke gemeente werd steeds kleiner. Gertjan legt uit: "Toen hebben we besloten om een meer open kerk te worden. We hebben allerlei activiteiten georganiseerd, maar deze hadden niet het gewenste effect, de gemeente bleef kleiner worden, en we stonden voor de keuze om te stoppen."
Toch wilde men niet zomaar stoppen, want er was net het gevoel ontstaan dat er meer, en andere, verbinding kon komen. Gertjan vervolgt: “Dus hebben we besloten een plek te creëren voor de buurt, en dat werd De Pion.”
Zijn er veel samenwerkingen met andere bedrijven/organisaties?
De Pion werkt samen met een breed scala aan andere kerken en maatschappelijke organisaties. “We hebben samenwerking met onder andere Stichting Welzijn Alblasserdam en natuurlijk de gemeente Alblasserdam,” vertelt Gertjan. “Het is belangrijk om verbindingen te leggen met andere organisaties om zo gezamenlijk meer te kunnen betekenen voor de mensen.”
Zijn er nog overeenkomsten tussen De Pion en de CGK?
De Pion is een concept van pionieren binnen de kerk. Gertjan legt uit: “Het woord ‘Pion’ komt van pionieren. Binnen de kerk heb je ‘Pioniersplekken’, dat zijn plekken waar de kerk niet als een traditionele kerk optreedt, maar op een alternatieve manier verbinding zoekt. Bij ons is dat dus een buurthuis. Er wordt niet gepreekt of gezongen, maar we zoeken naar wat mensen nodig hebben en hoe we hen kunnen helpen. De Pion richt zich niet enkel op praktische hulp, maar ook op het ondersteunen van mensen in hun levensvragen. Dit sluit aan bij de missie van de kerk.”
Waar staat De Pion voor?
De Pion staat voor hulp, aandacht, liefde en verbinding. Gertjan benadrukt dat mensen elkaar nodig hebben, en dat het belangrijk is om deze verbinding actief te zoeken en te ondersteunen.
Wat is de missie van De Pion?
“Er zijn mensen die echt eenzaam zijn, en soms ook eenzaam in hun geloof of in hun kijk op de wereld. Door met elkaar dingen te organiseren en naar elkaar te luisteren kunnen we die ‘alleenheid’ verlichten,” zegt Gertjan. “Het gaat niet alleen om praktische hulp, zoals een tochtje naar de kruidenier, maar om diepere hulp: hulp voor wie de mensen zelf zijn.” De missie van De Pion is dan ook om een gemeenschap te creëren waarin mensen elkaar kunnen helpen en waar er ruimte is voor elkaars gedachten en gevoelens en daarin samen zoeken naar het geloven.
Wat is Pionieren?
Het woord ‘Pionieren’ betekent: het verkennen van onbekend terrein. Gertjan legt uit: “In het verleden werd Amerika bijvoorbeeld ontdekt door pioniers die de prairies doortrokken om te zien wat ze ermee konden.” Hij vergelijkt dit met de situatie in Alblasserdam: “Nu hebben wij onze eigen ‘prairie’ in Alblasserdam, waar van alles aan de hand is wat we niet weten. We moeten ontdekken wat nodig is en hoe we daarin kunnen handelen. Mislukking van dingen die aangepakt worden is mogelijk, maar dat hoort bij het proces van iets nieuws proberen, je weet niet altijd waar het zal eindigen.
Wat zijn de doelen voor het aankomende jaar?
De Pion biedt een breed scala aan activiteiten, maar Gertjan hoopt dat de organisatie in het komende jaar verder kan groeien. "We bieden al activiteiten zoals koffieochtenden, samen eten, creatieve workshops een naaigroep, etc.. Al deze activiteiten mogen nog verder groeien," zegt hij. “Met name het creatieve gedeelte zou wel wat meer deelnemers kunnen gebruiken, want er is soms weinig animo. Behalve bestaande activiteiten te laten groeien proberen we ook nieuwe goede dingen te blijven zoeken.”
Hoe ziet u voor u dat het kan groeien?
Gertjan gelooft dat mond-tot-mondreclame een belangrijke rol zal spelen in de groei van De Pion. "Als we een goede activiteit neerzetten, vertelt men elkaar over ieders positieve ervaringen. Zo ontstaat er een bredere betrokkenheid."
Welke programma’s en activiteiten biedt De Pion aan?
De Pion biedt een divers aanbod van activiteiten om de gemeenschap te ondersteunen en verbinden. Enkele van de belangrijkste programma’s zijn:
- Pioncafé: Een gezellige ontmoetingsplek voor koffie en gesprekken.
- Repaircafé: Hier kunnen mensen kapotte spullen komen repareren, met hulp van vrijwilligers.
- Torenlunch: Een lunchmogelijkheid voor iedereen die in de buurt is en een moment van verbinding zoekt.
- EetSaam: Een initiatief waarbij mensen samen eten, om zo een band te creëren en eenzaamheid te bestrijden.
- Pion Creatief: Creatieve workshops waarbij deelnemers samen kunnen knutselen, schilderen of andere creatieve activiteiten doen.
- Hobby-doe-dag: Een dag voor mensen om hun hobby’s te delen en samen activiteiten te ondernemen.
- Zinvol om Tafel: Een gelegenheid tijdens een diner voor gesprekken over levensvragen en zingeving.
- Naaiclub (SIHVA): Een naaigroep die ook werkt aan kleding voor mensen die het nodig hebben.
- Spelletjesavonden: Gezellige avonden waarin mensen samen spelletjes spelen, om zo contacten te leggen.
De activiteiten bij De Pion zijn niet alleen gericht op praktische hulp, maar ook op het opbouwen van een gemeenschap waarin mensen samen kunnen werken, leren en elkaar ondersteunen.