Werelderfgoed Kinderdijk draait steeds beter en ontvangt 150.000ste bezoeker

09 juli 2015 door Hennie van der Zouw
Werelderfgoed Kinderdijk draait steeds beter en ontvangt 150.000ste bezoeker

ALBLASSERDAM - Een toenemend aantal mensen bezoekt het molengebied van Kinderdijk en koopt een kaartje. Vorig jaar werd de 100.000ste bezoeker in juni begroet. Dit jaar, een maand later, is de 150.000ste betalende bezoeker gehuldigd. Een jonge Italiaan en zijn vriendin uit Bologna werden deze middag ontvangen door directeur Johan Mellegers van de stichting Werelderfgoed Kinderdijk (Swek) en burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Molenwaard, waar Kinderdijk onder valt. De Italianen zijn op reis door Europa en bezochten de molens van het Werelderfgoed met de Waterbus vanuit Rotterdam.

Groei bezoekersaantallen
Het aantal betalende bezoekers in Kinderdijk vertoont een stijgende lijn. Een en ander is een gevolg van een nieuw beleid van de beheersstichting Swek. Dat is gericht op de verkoop van kaarten. Het molencomplex is vrij toegankelijk door een openbaar voet- en fietspad. Daardoor loopt de Swek een hoop inkomsten mis. Drie jaar geleden was de stichting op een haar na faillliet, ondanks een bezoekersaantal van 400.000. Slechts een kwart daarvan betaalde in 2013 voor een toegangskaartje. Nu levert het nieuwe beleid groeiende inkomsten op. Deze worden gebruikt voor het onderhoud van de molens en een verdere verbetering van “het toeristisch product”. Zo zal er in de nabije toekomst, als het aan de Swek ligt, een nieuw Bezoekerscentrum verrijzen. De inkomsten uit het toerisme zijn voor Kinderdijk een manier om het Werelderfgoed te behouden voor toekomstige generaties.

De groei van het aantal bezoekers wordt ook veroorzaakt door groter aantal toeristen dat  Nederland bezoekt. Bovendien blijkt Kinderdijk heel aantrekkelijk op de riviercruise-markt. Bijna de helft van de Kinderdijkse toeristen komt via het water.

"De mensen die met een cruise komen, hebben al een kaartje als ze hier komen", zegt Johan Mellegers, commercieel directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. "Het is in ons belang dat we niet te afhankelijk worden van één aanbieder”. Sinds 1 juni vaart ook de nieuwe Waterbus van Rotterdam en Dordrecht naar Kinderdijk. Deze nieuwe verbinding is een directe en biedt de passagiers een flinke korting op de toegang van Kinderdijk. Ook daardoor verkoopt de Swek meer kaarten. “Mensen die via het water komen, laten hun auto thuis. Dat is in ons belang, maar ook dat van het dorp Kinderdijk en de omwonenden.”

Ontwikkeling nieuwe entreegebied/zone
Eind 2013 heeft Stichting Werelderfgoed Kinderdijk een gebiedsvisie vastgesteld. In samenwerking met tal van organisaties en belangengroeperingen in het gebied. Belangrijkste onderdeel hiervan is het verbeteren van de entreezone van Werelderfgoed Kinderdijk. Zo moet er in 2017 een heel nieuw duurzaam bezoekerscentrum komen. Hierdoor zullen meer bezoekers beter ontvangen en geïnformeerd kunnen worden over het bijzondere karakter van het Kinderdijkse Werelderfgoed.
 
Nergens ter wereld staan zo veel molens bij elkaar als in Kinderdijk. De negentien molens vormen samen met de gemalen, boezems, sloten en sluizen een eeuwenoud waterbeheersingssysteem. Het gebied wordt door haar bezoekers gewaardeerd om het authentieke karakter en de oerhollandse uitstraling.

Bijlage: De 150.000ste bezoeker van Kinderdijk krijgt uit handen van burgemeester Dirk van der Borg een bos bloemen en een Kinderdijk pakket. (foto Cees Put)

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.