Definitieve sluiting O.L. Vrouw van Fatimakerk uiterlijk per 20 november 2016

07 juli 2015 door Hennie van der Zouw
Definitieve sluiting O.L. Vrouw van Fatimakerk uiterlijk per 20 november 2016

ALBLASSERDAM / DORDRECHT - Op 16 januari 2014 waren vele parochianen bijeen voor een hoorzitting over de toekomst van de Heilige Theresia van Ávila Parochie en de positie van de kerklocaties daarin. Het parochiebestuur heeft toen in haar voorgenomen besluit opgenomen om een tweetal kerklocaties aan de eredienst te onttrekken. Volgens het parochiebestuur zijn zes kerken in de Drechtsteden voldoende.

Inmiddels is de Emmanuelkerk aan de Oudendijk in Dordrecht per 1 juli 2015 gesloten, klik hier voor het bericht hierover, en zal de OLV van Fatima aan de Parallelweg in Alblasserdam uiterlijk per 20 november 2016 aan de eredienst onttrokken worden Deze beslissing is onlangs genomen door de bisschop van het bisdom Rotterdam waar de Heilige Theresia van Ávila Parochie onder valt. Meer hierover is te vinden op de website www.katholiekdrechtsteden.nl.

Verjonging en verbreding
De noodzaak om het aantal kerklocaties terug te dringen komt voornamelijk voort uit de keuze om zich meer te kunnen richten op activiteiten die bijdragen aan de verjonging en verbreding van de geloofsgemeenschap. Daarnaast spelen algemene, financiële en economische ontwikkelingen een rol. Het parochiebestuur en pastoraal team betreuren het feit dat er kerklocaties moeten worden gesloten, maar zien geen andere mogelijkheden om de continuïteit en vitaliteit van de parochie in de toekomst te kunnen waarborgen.

Het parochiebestuur schrijft in Solo Dios, het parochiemagaZIN van februari/maart 2015 over deze sluiting en die van de Emmanuelkerk: "Deze boodschap is, hoewel wel verwacht, hier en daar hard aan gekomen. Het zolang verwachte besluit is nu concreet. Samen met de betreffende locatieraden zal het parochiebestuur in de komende tijd gaan overleggen hoe in deze maanden de sluiting van de gebouwen concreet vorm zal gaan krijgen. En daarnaast, niet minder belangrijk, hoe de integratie van de betrokken gemeenschap binnen alle andere locaties plaats kan gaan vinden. Niet alleen de te sluiten locaties zijn 'lijdend voorwerp', alle andere locaties zijn mede 'pijndragers' en dienen hun locaties en gemeenschappen open te stellen voor de integratie. "

Een besluit om een kerk te sluiten wordt volgens de daarvoor geldende kerkrechtelijke procedure genomen. Het parochiebestuur neemt een voorgenomen besluit dat zij voorlegt aan de bisschop van Rotterdam. Dit voorgenomen besluit wordt getoetst door het Kathedraal Kapittel en de priesterraad. De bisschop neemt het advies uit deze organen en de informatie die hij zelf aanvullend heeft ingewonnen mee in zijn besluitvorming. Bezwaar tegen het besluit van de sluiting van de Fatimakerk kon - voorzien van argumentatie -  tot uiterlijk 12 december 2014 worden ingediend bij de bureau van het Bisdom van Rotterdam............

Voor verder informatie: Klik hier.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.