Doneer uw taxussnoeisel voor het goede doel

13 juni 2015 door Hennie van der Zouw
Doneer uw taxussnoeisel voor het goede doel

ALBLASSERDAM / DRECHTSTEDEN - Net als vorig jaar kunt u ook dit jaar weer snoeiafval van taxushagen doneren voor de productie van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Van 15 juni tot en met 31 augustus kunt u uw snoeiafval inleveren bij het afvalbrengstation van HVC (milieustraat Noordpolder, Crezeepolder 9, Hendrik-Ido-Ambacht). Ook de gemeente zelf levert dit jaar weer een bijdrage aan het goede doel door snoeisel van gemeentelijke hagen te verzamelen en te doneren.

Grondstof voor chemotherapie
Taxussnoeisel is een basisgrondstof voor chemotherapie. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie. Daarnaast doneert stichting ‘Vergroot de Hoop’ 50 euro per kubieke meter taxussnoeisel dat via de afvalbrengstations wordt ingezameld. Het ingezamelde bedrag gaat naar Stichting KiKa.
                                                                                                                                                      
HVC organiseert de inzameling van taxus samen met Vergroot de Hoop. Een stichting die zich inzet in de strijd tegen kanker door zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen. De taxushaag bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor geneesmiddelen op basis van taxus. Taxus Baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Nederland. Daarom is het snoeisel van een taxushaag ook zo waardevol. Alleen het eenjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter lang en 1 centimeter dik) van de Taxus Baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoei-groen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.

Hoe taxussnoeisel aanleveren?
Van half juni tot eind augustus kunt u uw taxus afval kwijt in de (speciale) containers van Vergroot de Hoop op de afvalbrengstations van HVC. Vergroot de Hoop haalt de volle containers op en houdt het aantal volle containers per gemeente bij zodat het uiteindelijke bedrag via een cheque per gemeente kan worden uitgereikt aan het goede doel dat zich inzet voor kankerbestrijding. Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeisel op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen  kan niet worden gebruikt.

Heeft u meer dan 40 meter taxushaag? Dan kunt u bij Vergroot de Hoop een snoeiverzoek indienen. De stichting gaat dan op zoek naar een (lokale) hovenier voor het snoeiwerk en het afvoeren van het snoeiafval. Meer informatie over de actie vindt u op de website van Vergroot de Hoop www.vergrootdehoop.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.