Kinderen van de Schalm wandelen voor water- en sanitatieproject in Kenia

31 maart 2015
Kinderen van de Schalm wandelen voor water- en sanitatieproject in Kenia

ALBLASSERDAM - Kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Schalm in Alblasserdam hebben op woensdag 25 maart zes kilometer gelopen voor een water- en sanitatieproject in Zuid-Kenia van hulporganisatie Dorcas. Met deze Wandelen voor Water-actie werd €1430,- opgehaald. Dit mooie bedrag dat de kinderen met hun actie hebben verdiend, wordt door de stichting ‘Aqua for All’ nog eens met de helft verhoogd.

Water- en sanitatieproject in Kenia
Het project waarvoor basisschool De Schalm wandelde, wordt uitgevoerd in Shokut, in het zuiden van Kenia. Hier liggen tien dorpjes, waaronder Oloïtokitok. Dorcas startte het project in 2009, omdat het in deze streek al jarenlang veel te weinig geregend had. Veel vee van de Masai was gestorven door water- en voedselgebrek. 75 procent van de bewoners beschikten niet over toiletten. Meisjes moesten soms achttien kilometer lopen om met hun jerrycan water te halen voor het hele gezin, en dat elke dag opnieuw. Door het sterk vervuilde water werden veel mensen ziek, met vooral voor kinderen vaak fatale gevolgen.

Vanaf 2011 heeft Dorcas in dit gebied onder andere 27 kilometer waterleidingen met tapplaatsen aangelegd, waardoor 15.000 mensen toegang kregen tot veilig drinkwater. De afstand die de bewoners nu moeten lopen om water te halen, is gereduceerd tot maximaal een kilometer. Daarnaast gebruiken 12.000 personen een latrine en kregen de mensen een training in basishygiëne. Bij zeven scholen werd regenwateropvang in tanks gerealiseerd en de scholen werden voorzien van Ecosan-latrines. Dit jaar liepen de kinderen voor de realisatie van zestig latrines en dertig regenwateropvangtanks bij huizen. De gezinnen waar het om gaat, zijn optimaal betrokken bij de realisatie van het project. Ze helpen zelf mee met het graven van gaten en andere voorbereidende werkzaamheden. Alle oplossingen worden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd.

Jaarlijks organiseert stichting Aqua for All een landelijke campagne onder de naam 'Wandelen voor Water'. Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 ervaren wat leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden moeten doen om aan drinkwater te komen: gemiddeld zes kilometer wandelen met zes liter water. De kinderen zoeken hiervoor zelf sponsors. Het hele project in Shokut is in vijf jaar gerealiseerd met hulp van de kinderen die Wandelden voor Water!

Dorcas
Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Geïnspireerd door Mattheüs 25:31-46 om te zorgen voor armen en verdrukten, werkt Dorcas al 35 jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dorcas is actief met ruim 150 projecten in 19 landen op het gebied van duurzame ontwikkeling, sociale zorg en rampenmanagement. Voor meer informatie: kijk op www.dorcas.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.