Alblasserdam staat op voor vrijheid + toespraak burgemeester

08 januari 2015 door Hennie van der Zouw
Alblasserdam staat op voor vrijheid + toespraak burgemeester

ALBLASSERDAM - Donderdagavond 8 januari om 18.00 uur hield Alblasserdam op het Raadhuisplein een bijeenkomst om op te staan voor de vrijheid van meningsuiting en steun te betuigen aan de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslag in Parijs. De gemeente Alblasserdam riep iedereen op om te komen om solidariteit te betuigen met de Parijzenaars, de pers en de politie.

Burgemeester Jan Heijkoop heeft een toespraak houden waarna een minuut stilte werd gehouden. Ook vertegenwoordigers van de pers en de politie waren aanwezig, omdat deze twee groepen die juist de vrijheid en de waarden van onze samenleving bewaken en vertegenwoordigen, doelwit waren van de aanslag.

Foto: Pieter van den Berg.

Hieronder de tekst van de Toespraak van de Burgemeester:

Dames en heren, jongens en meisjes,
 
De afschuwelijke aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo heeft ons allen diep geschokt. 10 journalisten, een bezoeker, een receptioniste en 2 politie agenten kwamen hierbij om. Journalisten en cartoonisten zijn afgeslacht omdat ze gebruik maakten van hun recht op vrijheid van meningsuiting. Sinds gisteren noemen veel mensen zich Charlie (Je suis Charlie). Niet alleen uit solidariteit met de omgekomen medewerkers van dit blad maar vooral omdat de democratische rechtstaat ons aan het hart gaat.
 
Een democratische rechtstaat behoort zichzelf een spiegel voor te houden. Journalisten, columnisten, cartoonisten, cabaretiers en hofnarren in oude tijden staken de draak met zaken of klaagden misstanden aan. Ook politici voeren debatten en mogen fel uithalen en van mening verschillen en
worden het dan eens of respecteren meerderheidsbesluiten.
 
Zo werkt onze democratie waar we zuinig op zijn.
 
De gepleegde aanslagen en ook het Isis geweld moeten ons niet bang maken. Want ook angst kan een bedreiging vormen voor de vrijheid van meningsuiting.
 
Laten we daarom moedig en niet bang zijn om te blijven strijden voor onze fundamentele verworvenheden zoals die treffend zijn verwoord in onze grondwet en in de manifesten over de rechten van de mens. 
 
We moeten vaststellen dat het in Parijs waarschijnlijk een hele kleine fundamentalistische extremistische groep betreft die dit soort misdaden pleegt. We moeten dan ook oppassen dat het overgrote deel van de Moslimbevolking – die deze daden evenzeer verafschuwt – niet wordt gestigmatiseerd. Daarom is het waardevol dat zij vanavond met ons opkomen voor onze vrijheden en met ons de slachtoffers herdenken en steun betuigen aan de nabestaanden.
 
Vandaag zijn hier ook journalisten en politie aanwezig. Het zijn jullie collega’s die gisteren zijn vermoord tijdens hun journalistieke werkzaamheden en het bewaken van de veiligheid. Essentiële taken voor een goed functionerende democratie waarin vrijheid van meningsuiting en persvrijheid een groot goed zijn. Jullie zijn als politie en journalisten daar de belichaming van. 
 
Vandaag leven wij mee met Parijs en herdenken de slachtoffers en tonen betrokkenheid naar hun vrienden en nabestaanden.
 
Ik wil u vragen ter nagedachtenis nu één minuut stilte in acht te nemen. 

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.