Leerlingen De Schalm zijn mediawijs

02 december 2014 door Hennie van der Zouw
Leerlingen De Schalm zijn mediawijs

ALBLASSERDAM - De leerlingen van groep 8 van De Schalm hebben tijdens de Week van de Mediawijsheid, de laatste week van november, veel geleerd over media. Net als de leerlingen van ruim 3.500 andere Nederlandse schoolklassen behaalden zij hun MediaMasterdiploma in het spannende spel MediaMasters. Ook presenteerden de kinderen aan hun ouders en grootouders wat zij al over dit onderwerp weten.

De leerlingen zijn samen met hun leerkrachten, maar ook met hun ouders bezig geweest met mediawijsheid naar aanleiding van vragen en opdrachten in het Mediamasters spel. Media zoals tv, internet, sociale media, apps, games en smartphones bieden eindeloze mogelijkheden. Maar hoe werken ze, wat hebben ze voor invloed en wat kun je ermee? Met hulp van opvoeders, leerkrachten, bibliotheken en mediacoaches ervaren kinderen de kansen van media, maar zullen ze ook alert moeten zijn én een kritische blik nodig hebben.

Met de presentatie aan ouders wil De Schalm juist ook de ouders bij dit onderwerp te betrekken, als partner in media-opvoeding. Hoe kan een ouder met zijn of haar kind in gesprek gaan over media en hoe kun je er bovendien samen veel plezier aan beleven? Gesprekken tussen ouder en kind gaan vaak over het maken van afspraken en beperkingen in mediagebruik. Hoeveel uur mag je kind gamen? Welke tv-programma’s mogen ze wel en niet kijken? Hoe gaan we om met mobieltjes aan de eettafel? Echter, media bieden kinderen juist ook veel kansen. Soms weten kinderen daar zelfs meer van dan hun ouders. Ze ontplooien bijvoorbeeld hun creativiteit door het maken van filmpjes of kunnen binnen enkele minuten op internet de juiste informatie vinden die ze nodig hebben voor een spreekbeurt.

Marit van Dijk vond de lessen leuk en leerzaam. “Van Mediamasters heb ik veel geleerd. De presentatie die wij aan ouders hebben gegeven over sociale media was leuk en daar hebben we allemaal van geleerd.” Poppy van Middelkoop geeft aan dat Mediamasters een soort online game is voor de hele klas. “Het was leuk en leerzaam, de finale was vooral heel spannend. De hele klas was in rep en roer.”

De Schalm
De Schalm staat in de oude kern van Alblasserdam en hoort bij Stichting PCOAZ, samen met nog elf andere basisscholen in Alblasserdam en Zwijndrecht en een school voor speciaal basisonderwijs in Ridderkerk. PCOAZ scholen verzorgen excellent onderwijs voor kinderen op hun eigen niveau vanuit een protestants-christelijke levensbeschouwing.

Op De Schalm komt de inspiratie uit de Bijbel in het dagelijks onderwijs tot uiting, zodat alle leerlingen zich veilig, gerespecteerd en gewaardeerd voelen en zo komen tot een optimale ontwikkeling. De Schalm biedt een veilige, rustige, overzichtelijke en gestructureerde omgeving waarin elk kind zichzelf durft te zijn en zich maximaal kan ontplooien. De leerkracht heeft oog voor de autonomie en competentie van de kinderen en vervult daarbij een ondersteunende, motiverende en activerende rol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.