Brandweer geeft brandpreventie per boot

26 augustus 2014 door Hennie van der Zouw
Brandweer geeft brandpreventie per boot

DRECHTSTEDEN - Elke zomer gaan veel mensen het water op met een boot. Sinds deze zomer is de brandweer in Zuid-Holland Zuid ook te vinden op het water, om op deze wij-ze de havenmeesters en schippers in de regio te attenderen op de brandveilig-heid van hun boot. De brandweer bezoekt de jachten met een eigen brandweer-vaartuig.

Werk met werk maken Brandweer Zuid-Holland Zuid bezoekt al varende de recreatievaart en jachthavens met behulp van een brandweervaartuig. Hierdoor kunnen medewerkers van bureau Toezicht & Brandveilig Leven dicht bij boten komen om schippers te informeren over brandvei-ligheid. Daarbij is het ook gelijk een vaaroefening voor de collega’s van de uitrukdienst. De collega’s van de uitrukdienst moeten jaarlijks vaaruren maken, om zo hun vaardig-heden met het vaartuig op peil te houden. We maken hiermee werk met werk.

Beide afdelingen werken met dit initiatief namelijk nauw samen. Positief ervaren De bezoeken worden door de recreatievaart positief ervaren. Dirk Bassa van de brand-weer Zuid-Holland Zuid vertelt: “Ze vinden het erg goed dat de brandweer aan hen denkt. We krijgen veel vragen van de havenmeesters en schippers over bijvoorbeeld brandstoffen aan boord. Dit is een teken dat het leeft”. Brandveiligheid Door onvoldoende aandacht voor brandveiligheid aan boord van recreatievaartuigen kunnen brandgevaarlijke situaties ontstaan.

Zo zijn er vaak brandstoffen aanwezig zo-als gas, benzine of diesel. In een boot wordt veel kunststof verwerkt om het gewicht zo licht mogelijk te houden. Ook zijn er voldoende brandbare materialen aanwezig, zoals hout en zeildoek, waardoor een brand snel kan uitbreiden. Brandweervaartuig De brandweer Zuid-Holland Zuid beschikt over meerdere (kleine) brandweervaartuigen. Deze worden ingezet voor incidenten op en rond het water. Sommige kleine boten zijn ook uitgerust om te kunnen blussen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.