Na de vakantie start Integraal Kind Centrum De Loopplank

15 juli 2014 door Hennie van der Zouw
Na de vakantie start Integraal Kind Centrum De Loopplank

ALBLASSERDAM - Op de eerste dag na de zomervakantie, maandag 1 september, is de officiële start van Integraal Kind Centrum (IKC) De Loopplank in Alblasserdam. Het IKC is een samensmelting van basisschool de Loopplank en Wasko kinderopvang. Met een integrale aanpak zorgt het IKC voor een compleet dagprogramma voor kinderen van 0-12 jaar. Kinderopvang en onderwijs versterken elkaar en zorgen voor een doorlopende leerlijn ten behoeve van de ontwikkeling van de kinderen.

Alle ouders en kinderen die geïnteresseerd zijn, dus ook ouders van nog niet schoolgaande kinderen, zijn welkom bij de opening op 1 september om 8.30 uur op het schoolplein van De Loopplank, Pieter de Hoochplaats 1 in Alblasserdam. Na het officiële gedeelte is het mogelijk om het IKC van binnen te bekijken en vertellen de medewerkers u graag meer over de voordelen, die zijn er namelijk overduidelijk.

De ontwikkeling van kinderen kan volledig gevolgd worden op één plaats, waardoor geen overdracht nodig is en geen gegevens verloren gaan. Het IKC biedt vertrouwen en veiligheid voor kinderen, steun aan ouders en minder belasting, omdat het niet nodig is om van locatie te wisselen.
Het IKC kan bewuster inspelen op de behoeftes van het kind. Er is bijvoorbeeld meer integratie rond de overgang naar groep 1 mogelijk, ook al is het heel duidelijk niet de bedoeling dat de aanpak van kinderen voor de vierde verjaardag meer onderwijsgericht wordt.
In het kader van passend onderwijs en door de verschuiving van de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg naar de gemeenten, krijgt elke school een grotere zorgtaak als voorheen.
Waar zorg nodig is, kan daar eerder op ingespeeld worden als alle benodigde informatie beschikbaar is, ook van de voorschoolse tijd.
En niet alleen de zorg, maar ook het pedagogisch en didactisch beleid (opvoed- en onderwijskundig beleid) worden op elkaar afgestemd.
Administratief blijven het twee organisaties, maar schooldirecteur Ruthli Groot wordt aanspreekpunt en eindverantwoordelijk, ook wat betreft de jongste kinderen.

Waarschijnlijk in 2017 zullen De Loopplank en basisschool De Boeg samengevoegd worden op de locatie van De Boeg aan de Parallelweg, waar dan uitbreiding van het pand plaats zal vinden. Ook dan zal het IKC dus op een mooie, centrale locatie in Alblasserdam te vinden zijn.

Foto: Mooi voorbeeld van integratie op een Integraal Kind Centrum: leerlingen uit groep 8 helpen met fietsen versieren van de peuters.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.