Verontrustte medewerker van Nedstaal luidt de noodklok

10 februari 2014
Verontrustte medewerker van Nedstaal luidt de noodklok

ALBLASSERDAM / PAPENDRECHT / HENDRIK-IDO-AMBACHT - De Lijsttrekker van Onafhankelijk Papendrecht, Ruud Lammers, heeft op vrijdag 7 februari 2014 een anonieme brief van een medewerker van Nedstaal ontvangen.

Op 3 oktober 2013 had Lammers het OM al verzocht om een onderzoek bij Nedstaal in te stellen naar mogelijk strafbare feiten. Het OM beraadt zich tot op heden nog op de te nemen stappen en is vandaag per telefoon geïnformeerd over de klokkenluiders-brief.

Lammers vertelt: "De klokkenluider wijst op serieuze nadelige gezondheidseffecten tijdens het productieproces bij de fabriek van Nedstaal, niet alleen voor de werknemers van Nedstaal maar ook voor de directe omgeving (de gemeenten Alblasserdam, Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht) in de vorm van emissies van zeer gevaarlijke stoffen die de volksgezondheid bedreigen".

Lammers meldt verder: "In de klokkenluiders-brief komen zeer verontrustende zaken aan de orde. Het gaat om zaken die de klokkenluider als medewerker bij Nedstaal niet bespreekbaar gemaakt kan krijgen. Er geldt een strikt spreekverbod voor de medewerkers van Nedstaal. De klokkenluiders-brief spreekt van: de controle op stof- en fijnstofemissie door de Provincie die niks voorstelt. Emissies van verhit zand, fijnstof, en keramische vezels, vergelijkbaar met asbest, die de lucht in verdwijnen (via de open dakkappen en de schoorsteen; de zogenaamde puntbron-emissies)."

"Maar de klokkenluiders-brief spreekt" volgens Lammers, "ook van haperende afzuigingsinstallaties, niet nader gespecificeerde blauwe rook met giftige dampen, radio-activiteit in het schroot die niet kan worden gemeten. Omdat er geen adequate meetapparatuur voorhanden is. Daarnaast maakt de klokkenluider melding van serieuze geluidsoverlast door de walserij, olie-lekkages door de fundering van de fabriek heen, met name bij de slijpmachines, en lozingen op de rivier de Noord. Vervuild schroot en slakken spoelen bij regenval zo de rivier in, met daarin opgesloten zware metalen zoals chroom. Vervolgens zou er na de grote brand van enkele jaren geleden geen brandweer controle meer hebben plaatsgevonden. En de vluchtwegen voor het personeel zijn volgens de klokkenluiders-brief ook nog niet op orde. Bij een calamiteit zou de olie in de transformatoren weg kunnen lekken en in de brand vliegen, of weglopen in de rivier, met alle schadelijke milieueffecten vandien".

Aldus Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht over de ontvangen 'Klokkenluidersbrief."

Inmiddels heeft het acticomitee bij monde van Willem Schulpen ook op deze brief gereageerd. Zij zijn van mening dat: "Er onmiddellijk moet worden ingegrepen bij het bedrijf vanwege de gezondheidsrisico's die wij altijd hebben benadrukt."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.