D66 pleit voor raadsbreed programma

24 maart 2014 door Hennie van der Zouw
D66 pleit voor raadsbreed programma

ALBLASSERDAM - Donderdag 20 maart 2014, een dag na de verkiezingen, debatteerden de lijsttrekkers van de zeven Alblasserdamse politieke partijen over de verkiezingsuitslag. D66-lijsttrekker Ramon Pardo feliciteerde de lijsttrekkers van LBA en de SGP met hun zetelwinst en bedankte zijn campagneteam voor het beste verkiezingsresultaat dat D66 ooit in Alblasserdam haalde. D66 haalde 15,15% (+ 3,75%) van de stemmen en kwam daarmee 41 stemmen tekort voor een derde zetel.

Pardo pleitte voor een raadsbreed programma, waarin inhoudelijke afspraken worden gemaakt met de gehele raad. "Dit programma vormt dan de basis voor een toekomstig college, dat uit wethouders bestaat die op basis van persoonlijke kwaliteit uitvoering geven aan dit programma. Op deze manier wordt de raad niet via een strak collegeprogramma in een keurslijf gedrukt, maar kan het in onderlinge dialoog tussen de raadsleden en het college komen tot goede oplossingen".

D66′er Pardo gaf alvast een schot voor de boeg, door enkele punten te benoemen die volgens hem goed zouden passen in een raadsbreed programma. Allereerst pleitte Pardo voor een aparte raadscommissie om de transities in de zorg te begeleiden. Dit voorstel oogstte al voorzichtig positieve reacties. Een tweede punt is om een actieplan voor schonere lucht (fijnstofreductie) op te stellen en een derde om procesafspraken te maken over de rol van de raad in de aansturing van regionale samenwerkingsverbanden.

Het college is als het aan D66 ligt een afspiegeling van de in de raad vertegenwoordigde stromingen, die het karakter van het dorp vertegenwoordigen. “Wij zijn geen bijbelbelt-gemeente, maar toch stemt 50% van de mensen op een confessionele partij. Dat is een realiteit waar alle partijen rekening mee moeten houden, ook wij als D66”, aldus Ramon Pardo. Het is voor de tot verkenner benoemde Peter Verheij (SGP) dan ook nadrukkelijk een opgave om rekening te houden met de niet-confessionele belangen en naar breed draagvlak te zoeken.

NRC Handelsblad schreef afgelopen donderdag: “De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 zullen de geschiedenis ingaan als de eerste selfie verkiezingen; de verkiezingen waarin de geïndividualiseerde liberale burger zijn eigen positie ten opzichte van de rest van de bevolking uitzonderlijk scherp markeerde. D66 past voortreffelijk bij die trend. D66 is die trend.” Deze trend komt ook steeds sterker terug in ons dorpskarakter en verdient een stem in ons lokale bestuur.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.