Samenwerkingsovereenkomst “Visie op netwerken en participatie” ondertekend

19 maart 2014 door Hennie van der Zouw
Samenwerkingsovereenkomst “Visie op netwerken en participatie” ondertekend

ALBLASSERDAM - Op maandag 17 maart hebben Wethouder Cardon van de gemeente Alblasserdam en André Ruikes namens de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst is voortgekomen uit een gezamenlijk opgestelde visie op netwerken en participatie in Alblasserdam.
 
In de overeenkomst is beschreven dat SWA en gemeente Alblasserdam gezamenlijk werken aan de manier om inwoners actief mee te laten doen aan de samenleving. Wethouder Ad Cardon hierover: “Het is belangrijk dat mensen blijven meedoen in de maatschappij. Vooral voor de mensen zelf. Veel kunnen ze zelf. Soms hebben ze daar een tijdelijk steuntje in de rug bij nodig. En juist dat steuntje in de rug wordt verankerd in deze overeenkomst. Ik ben ook echt blij dat SWA en de gemeente Alblasserdam hier gezamenlijk hun schouders onder zetten”. 
 
SWA en gemeente doen dit op verschillende manieren. Standaard als werkwijze is dat inwoners mee denken over ontwikkelingen in hun wijken of buurt. Wijkplatforms hebben hierin een actieve rol. Daarnaast maakt de gemeente zich hard voor voorzieningen waar inwoners terecht kunnen met allerlei vragen rondom zorg en welzijn. Een goed voorbeeld is de geplande uitbreiding van gezondheidscentrum Dok11.
 
Voorzitter André Ruikes van SWA hierover: “Als je kijkt wat er nu al gebeurt, gaat al heel veel goed. Verfijnen vanwege de nieuwe taken die naar de gemeente komen is echter wel essentieel”.
 
Het verfijnen zit voor SWA met name in de rol van opbouwwerkers en het vrijwilligerssteunpunt. Via SWA zijn veel vrijwilligers actief. Deze vrijwilligers doen belangrijk werk: ze leveren ondersteuning aan mede-inwoners die dat korter of langer nodig hebben. De komende jaren wordt het steeds belangrijker om de samenwerking tussen professionals en vrijwilligers te verbeteren en om de (toenemende) vraag naar vrijwilligers goed te koppelen aan wat vrijwilligers willen doen.
 
De visie op netwerken en participatie wordt de komende tijd verder uitgewerkt in prestatieafspraken tussen gemeente en SWA. Daarin wordt ook samenwerking gezocht met andere maatschappelijke partners in het dorp.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.