D66 wil Marko Stout als wethouder

21 februari 2014
D66 wil Marko Stout als wethouder

ALBLASSERDAM - Als het aan D66 ligt komt Marko Stout als wethouder in het Alblasserdamse college van burgemeester en wethouders. Op dit moment zet de 53-jarige Stout zich in als lid van de raadscommissie grondgebied, geeft hij als ondernemer bouwadvies en is hij betrokken bij de dierenbescherming. De expertise op het gebied van ruimtelijke ordening en bouwkunde wil Stout inzetten in het college. Deze vier jaar kwam de nummer drie van de D66-lijst al met ideeën zoals het plaatsen van meetpunten voor fijnstof op de Dam-Ruigenhil en de aanleg van een fietslus onder de Edisonweg.

Luchtvervuiling
De belangrijkste prioriteit van Marko Stout is het schoner maken van Alblasserdam. “Het is onacceptabel dat wij in de top-5 staan van meest vervuilde gebieden als het gaat om fijnstof. Ik ben blij dat de raad na drie jaar heeft ingestemd met eigen meetpunten. Al jaren discussiëren we in de raad over de hoogte van de fijnstofnorm: zitten we net boven of net onder de toegestane norm? De hoeveelheid fijnstof is gewoon ongezond hoog, dus moeten we zorgen dat deze omlaag gaat. Als je huis in brand staat ga je toch ook niet in discussie over hoe warm de vlammen zijn? Wij willen actie afdwingen bij de landelijke en regionale overheid”, aldus Stout.

De beoogd wethouder staat achter het huidige college wat betreft de weerstand tegen de asbestproeven. “Ondanks dat de raad veel te laat is betrokken is het te prijzen dat de gemeente nu dwars ligt tegen de plannen van Nedstaal”, aldus Stout. ”D66 heeft nog altijd moeite met de manier waarop de Omgevingsdienst ZHZ (OZHZ) heeft opgetreden in dit dossier. Een dienst die gaat over onze volksgezondheid, waar wij mede-eigenaar van zijn, maar die niet optreedt en de bevolking tegen zich in het harnas jaagt. Dat mag in de toekomst niet weer gebeuren en daarom willen wij de OZHZ zo snel mogelijk doorlichten en hervormen”.

Creativiteit
Op de vraag wat voor wethouder Stout wil zijn antwoordt hij: “Ik vind dat Alblasserdam behoefte heeft aan een bestuurder die creativiteit uitstraalt en open staat voor ideeën van inwoners. Een wethouder is juist iemand die moet luisteren naar nieuwe ideeën en die kritiek ter harte neemt. Nu zie ik juist te vaak dat problemen worden opgeworpen of dat bestuurders stug vasthouden aan bestaande plannen, zoals het geval is met Haven-Zuid. Overigens vind ik wel dat een wethouder inspiratie mag bieden en ik heb dan ook voldoende eigen ideeën over de inrichting van ons dorp”.

Haven-Zuid
De D66′er en vader van zes kinderen ziet Haven-Zuid in de toekomst als kloppend hart van Alblasserdam. Stout hierover: “Haven-Zuid is de ideale plaats om een gezellig uitgaansgebied te creëren. In plaats daarvan wil de gemeente dit gebied al enkele jaren omvormen tot een overstapplaats voor toeristen in de regio. Deze plannen komen echter maar moeizaam van de grond. D66 ziet liever een grand café, restaurant en andere horeca verrijzen aan en om het Zuiderstek. Het is toch heerlijk om in de zomer op het terras te kunnen zitten aan onze eigen Haven. Ik wil graag dat de gemeente deze ontwikkeling mogelijk maakt”.

“Tegelijk zie ik veel meer potentieel in het gebied Plantageweg-Cortgene als aaneengesloten winkelgebied”, vervolgt Stout. “Het Alblasserdamse centrum heeft gebouwen met veel historische waarde, wat je terug kunt zien in de architectuur. Dit komt veel meer tot zijn recht als we het gebied verkeersluw maken, zodat bezoekers dit gebied ook meer gaan beschouwen als één winkelgebied. De komst van een supermarkt naar het Bochanenterrein zou al een enorme stimulans zijn voor de winkeliers in deze buurt, maar ook de locatie van de ABN AMRO heeft grote waarde in de ontwikkeling van het gebied”.

Kritisch
D66-er Stout sluit af door te zeggen: “Het hoort niet zo te zijn dat een wethouder enkel het beleid van de gemeente staat te verdedigen. Dit beleid hoort altijd open te staan voor debat. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor Alblasserdam en ook als wethouder heb ik zeker niet de waarheid in pacht. Ik wil met u het beste uit Alblasserdam naar boven halen en lever daarvoor graag mijn bijdrage als wethouder”.

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.