Gemeente Alblasserdam verkoopt Souburghse molen voor restauratie

28 februari 2014 door Hennie van der Zouw
Gemeente Alblasserdam verkoopt Souburghse molen voor restauratie

ALBLASSERDAM - De gemeente Alblasserdam heeft de Souburghse molen aan het Kortland in Alblasserdam verkocht aan SIMAV (Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden).

Wethouder Sjoerd J. Veerman bekrachtigde met een handtekening de verkoop van de molen. Namens SIMAV namen voorzitter Kees  de Bruin en secretaris Henk  Bovekerk de Alblasserdamse molen  ‘in ontvangst.’ Dat gebeurde op 27 februari in Molencentrum De Liefde van SIMAV in Streefkerk. Doel van de verkoop is een restauratie van de molen door SIMAV. De overnamesom is symbolisch en bedraagt één euro.

Restauratie
Wethouder Veerman heeft zich in de afgelopen collegeperiode daadkrachtig ingezet om de Souburghse Molen weer een waardig bestaan te geven. Medio oktober vorig jaar kocht de gemeente de molen in een slechte bouwkundige staat. Om verdere verpaupering tegen te gaan heeft de gemeente het monumentale bouwwerk water- en winddicht gemaakt. Algehele restauratie is echter dringend nodig. SIMAV hoopt komend najaar met het karwei te kunnen beginnen.

Subsidies
SIMAV kan aan de restauratie beginnen zodra de daarvoor benodigde subsidies zijn ontvangen. De totale restauratiekosten worden geraamd op € 800.000. Donderdag 27 februari heeft SIMAV subsidie aangevraagd bij de provincie Zuid-Holland. De subsidieregels voor monumenten, zoals deze molen, houden echter in dat de eigenaar de helft van de totale kosten moet opbrengen. De gemeente Alblasserdam heeft toegezegd de andere vijftig procent van de geraamde kosten beschikbaar te stellen. Verloopt alles volgens plan dan staat de Souburghse Molen er in de komende bestuursperiode weer stralend bij. Dan kunnen zowel bewoners van Alblasserdam, waaronder de nabijgelegen wijk De Waterhoven, als bezoekers van het buitengebied hiervan genieten.

Monument
De Souburghse Molen – gebouwd in 1860 - is een ronde stenen grondzeiler. Het maalwerktuig was oorspronkelijk een poldermolen, gelegen aan de Alblas, tot aan de jaren veertig van de vorige eeuw bedoeld voor het bemalen van de polder Souburg; daarna werd op een mechanische bemaling overgegaan. De molen is een rijksmonument dat deel uitmaakt van de cultuurhistorische kwaliteit van het dorp.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.