Technisch jeugdbeleidsplan vv Alblasserdam met focus op onderbouw

07 juni 2013 door Hennie van der Zouw
Technisch jeugdbeleidsplan vv Alblasserdam met focus op onderbouw

ALBLASSERDAM - Voetbalvereniging Alblasserdam richt alweer volop het vizier op het nieuwe seizoen en gaat aan de slag met een technisch jeugdbeleidsplan, waarbij plek is voor zowel prestatief als recreatief voetbal. Via een gedegen voetbaltechnisch plan worden kinderen vanaf de jongste jeugd opgeleid en voor de bovengetalenteerde spelers wordt een talentpoule opgezet.

De technisch coördinatoren John Hendriks en Patrick van Galen zijn bezig met het opstellen van een technisch jeugdbeleidsplan dat in de komende drie jaar navolging moet gaan krijgen. De focus ligt daarbij op techniektraining van de onderbouw van de jeugd.

De kinderen wordt gericht onderwezen en aan het einde van het jaar moet zichtbaar zijn wat ze hebben geleerd. Vanaf de D-jeugd, wanneer de kinderen op een groot veld gaan spelen, komt daar ook tactiek bij kijken en bij de C’tjes is het de bedoeling dat ze alle basisprincipes van het voetbal kennen.

Dit hogere niveau wordt nagestreefd door het bieden van de juiste oefenstof, door uitstekende trainers voor de groep te zetten en door ieder jeugdlid tweemaal per week een training aan te bieden.

Stap verder
In de afgelopen jaren zijn bij de vereniging al enorme stappen in de juiste richting gezet. Dat is onder andere te zien aan twee goede lichtingen in de A- en B-junioren die beiden in het nieuwe seizoen in de hoofdklasse uitkomen en aan de stijgende aanwas bij de jeugd. Bovendien stapt er een voetballer over naar FC Dordrecht en krijgt een andere speler een stage bij Sparta aangeboden. Nu de totale organisatie goed staat, er een positieve sfeer heerst en er solide normen en waarden op worden nagehouden liggen de voorwaarden er om een stap verder te maken. De technische coördinatoren gaan de trainers begeleiden en aansturen om uit ieder lid op zijn of haar niveau het maximale te halen.

Circuitvorm
De E- en F-jeugd zal in circuitvorm gaan trainen. De kinderen rouleren dan per veld om telkens andere technische vaardigheden op te doen. Een gediplomeerde trainer geeft de leiding en hij wordt ondersteund door assistenten. Voor de bovengetalenteerde spelers in de C-, D- en E-jeugd wordt een talentpoule opgericht. Daarin krijgt een ieder op zijn of haar niveau een extra training op de donderdagavond aangeboden puur gericht op techniek. Deze trainingen komen onder leiding te staan van Alexander de Jong (assistent-trainer bij het eerste elftal) en hij wordt daarbij geassisteerd door selectiespelers Daeley van der Graaff en Siggy Schutte.

Blokken
In de afgelopen jaren kregen spelers uit de A- en B-teams al kansen in het eerste elftal. Het is de bedoeling dat in de maanden oktober/november en maart/april spelers vanuit de A- en B jeugd gaan meetrainen met de hoofdmacht tijdens een extra training op maandagavond. Hugo Boel, scheidend trainer van de A1, blijft bij de vereniging betrokken door die spelers te begeleiden en klaar te stomen om de stap naar de selectie te maken.

Spelersvolgsysteem
Aangezien technische coördinatoren en trainers meestal passanten zijn bij een vereniging wordt er tevens gebruik gemaakt van een spelersvolgsysteem. Hierin worden alle gegevens bijgehouden van de leden vanaf de F’jes tot de A-junioren. Aan de hand van deze digitale database wordt duidelijk wat een speler kan en hoe hij of zij zich ontwikkelt. De selectie weet precies wat het aan een bepaalde speler heeft. De doelstelling is dan ook om jaarlijks drie of vier spelers bij het eerste elftal aan te laten sluiten.

Goed gestructureerd
Een goed gestructureerd technisch beleidsplan is waar de jeugdopleiding van voetbalvereniging Alblasserdam op drijft. Aan de hand hiervan kunnen kinderen op hun eigen niveau leren voetballen en de jeugd doorlopen, waarbij getracht wordt om het maximale uit iedere speler te halen en de meest getalenteerde voetballers bij het eerste elftal af te leveren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.