Windmolens langs De Noord?

13 januari 2010

ALBLASSERDAM - De gemeente Alblasserdam bespreekt plannen om drie tot zes windmolens te plaatsen op bedrijventerrein Polder Nieuwland, langs de rivier De Noord.

VOF De Pelsert aan het Nieuwlandparc in Alblasserdam stelde ruim een half jaar geleden de vraag aan wethouder Veerman of men medewerking zou kunnen krijgen van de gemeente Alblasserdam om windturbines te plaatsen op het grensgebied tussen Papendrecht en Alblasserdam.

De gemeente is bereid om het bestemmingsplan aan te passen en inmiddels zijn er gesprekken gevoerd met de provincie, een exploitant van windturbines, een afnemer van energie en het Havenbedrijf van Rotterdam. Dat laatste is gedaan omdat op die locatie de containerterminal zal verrijzen.

Tot op heden zijn alle partijen positief gestemd, en daarom is volgens VOF De Pelsert nu het moment aangebroken om een verzoek bij de gemeente Alblasserdam in te dienen om het bestemmingsplan te wijzigen. De gemeentelijke politiek spreekt op maandag 18 januari over de kwestie en mogelijk wordt er op woensdag 27 januari een beslissing genomen over de komst van de windmolens.

Afhankelijk van lokale factoren zoals de Sophia spoortunnel, gasleidingen en gebouwen, zouden er minimaal drie en maximaal zes windturbines geplaatst kunnen worden. Het totale vermogen wordt geschat op tien tot twintig megawatt. De turbines worden geplaatst langs de rivier in de strook tussen de rivier en de nog te verhogen dijk, eventueel overgaand naar het terrein dat nu nog van Holcim is.

Wanneer de operatie doorgaat, zullen de windmolens nieuwe 'eyecatchers' worden aan de skyline van Alblasserdam. Die skyline was in het afgelopen jaar vervlakt na de afbraak van de scheepskranen langs de haven, en kan weer wat reliëf krijgen.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.