Flinke uitbreiding begraafplaats

11 december 2008

ALBLASSERDAM - De begraafplaats bij de Oude Toren te Alblasserdam wordt volgend jaar fors uitgebreid. De gemeente legt bijna drie miljoen euro op tafel om alles te bekostigen.

De uitbreiding van de begraafplaats in Alblasserdam vindt plaats op het gebied dat ligt tussen de bestaande begraafplaats, de Meursingstraat en de Randweg. Het gaat om een kleine 1200 graven en 273 asbestemmingen.

Speelveld
Heikel onderdeel bij de uitbreiding van de begraafplaats was het speelveld langs de Meursingstraat. Dat zou aanvankelijk verdwijnen, maar na protesten van buurtbewoners werd dat omgezet in een verplaatsing richting de Randweg. De afmetingen van het nieuwe speelterrein zullen hetzelfde zijn als het oude; en dat is zo'n 700 meter.
In overleg met de belangengroep De Mijlpaal, die is opgericht naar aanleiding van de gevreesde sluiting van het speelterrein, zal de inrichting van het nieuwe speelterrein worden bepaald. Het speelterrein vormde eigenlijk maar een klein onderdeel van het plan, maar kwam dankzij de succesvolle protesten van omwonenden hoog op de agenda te staan. “We zijn heel blij met de plannen zoals die er nu liggen”, vertelt Johan Pel van de belangengroep.

Extra ontsluiting
Na de uitbreiding van de begraafplaats kan de keuring van de Sint Jacobus Paardenmarkt, die altijd eind juli wordt gehouden, gewoon blijven doorgaan. Die keuring verhuist mee naar het nieuwe speelterrein annex grasveld.
Koffiebar De Poort hoeft niet te verdwijnen als gevolg van de uitbreiding. Dit geldt niet voor de Mijlpaal. Dit gebouw wordt gesloopt. De wijk krijgt tijdens de uitbreidingswerkzaamheden tevens een (tweede) calamiteitenontsluiting. De brandweer had hierop aangedrongen. Deze ontsluiting wordt gerealiseerd aan het eind van de Seniorstraat en komt uit op de Randweg.

Kosten
Toen de uitbreiding van de begraafplaats woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering besproken werd, bleef het nog lang onduidelijk hoe de plannen gefinancierd zouden worden. Er waren twee mogelijkheden bedacht door de gemeente, maar partijen vulden die aan met hun eigen varianten. Uiteindelijk was het de PvdA die water bij de wijn deed, waardoor er een meerderheid ontstond voor een trapsgewijze jaarlijkse tariefsverhoging tot kostendekkendheid.
De gemeente heeft met de beoogde keldergraven uiteindelijk gekozen voor de duurste variant van begraven. Maar de voordelen daarvan zijn zo groot dat de extra kosten voor lief werden genomen. Er vinden bijvoorbeeld geen verzakkingen plaats en er groeien geen boomwortels door de graven. Wanneer er geruimd moet worden is contact met de stoffelijke resten nagenoeg uit te sluiten. Er is minder grondoppervlak nodig omdat er drie lagen diep begraven kan worden. Het is relatief eenvoudig een graf geschikt te maken voor bijzetting, ook bij vorst.

Het aantal moslimgraven op de nieuwe begraafplaats is nog onduidelijk. Na het Kerstreces wil wethouder Arjan Dekker gaan praten met de belangenorganisaties in Alblasserdam om te kijken naar de wensen en mogelijkheden. De eerste generatie die in ons land kwam wonen, kiest ervoor om begraven te worden in het land van herkomst. Jongere generaties breken met die traditie en willen in Nederland begraven worden.
“En dan is het nog de vraag of er meerdere graven op elkaar kunnen komen”, liet wethouder Dekker na afloop van de vergadering weten. Volgens Ohran Yilmaz, PvdA-raadslid van Turkse afkomst, is dat tegenwoordig geen probleem meer.

Hoe het ook zij, de nieuwe begraafplaats biedt de komende twintig jaar voldoende ruimte voor de doden. De voltallige gemeenteraad stemde in met het plan. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden volgend jaar plaatsvinden. In 2010 moet alles gereed zijn.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.