Gert-Jan van Dommelen wil armoede verslaan met een halve marathon

18 mei 2012
Gert-Jan van Dommelen wil armoede verslaan met een halve marathon

ALBLASSERDAM - Een halve marathon lopen in Rwanda. Dat is een bijzondere sportprestatie. Gert-Jan van Dommelen uit Alblasserdam noemt het echter ‘een gebaar’.

“Het is voor mij begonnen toen ik de vorige zomervakantie met Tiemen Westerduin van Compassion op vakantie was”, begint Gert-Jan van Dommelen. Compassion is een christelijke hulpvereningsorganisatie die gelooft dat armoede te verslaan is. Middels sponsoring worden mensen in westerse landen verbonden aan een kind dat in armoede leeft. Zo krijgt armoedebestrijding een structurele plek in een leven hier en komt er structurele hulp in een leven daar.

Gert-Jan is vrijwilliger voor Compassion en werd geraakt door het project om mee te doen aan de Marathon van Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Het initiatief ervoor komt bij de christelijke organisaties de 4e Musketier en Compassion vandaan. “We begonnen met 25 mensen, later is dit uitgebreid naar 30 deelnemers. Met het totaalbedrag van 300.000 euro zou dan iets gedaan kunnen worden aan de armoede en het leed dat in Rwanda is ontstaan na de genocide van 1994.”

Op 6 april 1994 werd het toestel van de Rwandese president Habyarimana neergeschoten. Dit was het startsein voor een poging tot totale uitroeiing van de Tutsi’ in Rwanda. In een periode van 100 dagen werd  ongeveer één miljoen mensen vermoord. “Het westen heeft daar geen schone handen”, is de overtuiging van Gert-Jan van Dommelen. “De Verenigde Naties is daar vertrokken, terwijl ze wisten dat het  mis zou gaan.”

Terug doen
De Alblasserdammer wil graag iets terug doen. “We hebben de mensen daar laten rennen voor hun leven. Met de deelname aan de marathon in de hoofdstad van dat land, gaan wij natuurlijk niet rennen voor ons leven. Wij willen vooral een gebaar maken. Met het geld dat we via sponsoring bij elkaar hebben gebracht, gaan we honderd moeders met jonge kinderen ondersteunen en tien universiteitsstudenten hun studie laten voltooien.”

De actie is heel concreet gemaakt. Gert-Jan weet dat hij loopt voor moeder Josephine en haar zoontje Cedric. Terwijl hij foto’s van hen laat zien, vertelt hij dat hij moeder en zoon zal ontmoeten in de week dat hij in Rwanda is voor de marathon, en dat Cedric in die periode zijn eerste verjaardag zal vieren.

Het zal een indrukwekkende en zware week worden voor Gert-Jan en de overige deelnemers. Hij is pas in november gestart met trainen en heeft momenteel last van een lichte knieblessure. “Als ik een goede warming-up doe, heb ik weinig last van de blessure”, verwacht Gert-Jan. Met een uitgekiend trainingsprogramma heeft hij rustig toegewerkt naar het lopen van de ruim 20 kilometer in Kigali. “Ik heb alleen nooit in tropische omstandigheden getraind. Ik ben geregeld bij winterse temperaturen de deur uitgegaan om weer een rondje te lopen, maar die hitte en de slechte wegen, daar ben ik niet echt aan gewend. Het zal zwaar worden, verwacht ik, maar ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken.”

Sponsoring
Gert-Jan zit zelf ruim boven het streefbedrag van 10.000 euro. Maar omdat enkele overige deelnemers minder geld hebben binnengehaald, is het totaalbedrag van 300.000 euro nog niet bereikt. Giften zijn daarom nog altijd welkom en kunnen overgemaakt worden via informatie op de website die onderaan dit artikel genoemd wordt.

“Ik doe dit niet alleen voor de sportieve uitdaging of het geld, maar ook om de liefde van Jezus Christus handen en voeten te geven”, vertelt Gert-Jan van Dommelen over zijn persoonlijke motivatie.

Christelijke media als Family 7 en GrootNieuwsRadio gaan mee naar Rwanda en zullen verslag doen van de reis en de marathon. Gert-Jan van Dommelen zal op maandag 14 mei vertrekken en keert dinsdag 22 mei terug in Nederland. De marathon is op zaterdag 19 mei.

Voor meer informatie of sponsoring: www.4mcompassionmarathon.com

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.