Woonkracht10 maakt werk van 'wonen met zorg' in monumentale boerderij

30 januari 2012
Woonkracht10 maakt werk van 'wonen met zorg' in monumentale boerderij

ALBLASSERDAM - Woningcorporatie Woonkracht10 is een intentieovereenkomst aangegaan met zorgondernemer WoonCadans. Samen onderzoeken zij of het haalbaar is een kleinschalig particulier wooninitiatief te realiseren in de monumentale boerderij De Blomhoeve in Alblasserdam. In de boerderij zouden woningen en dagopvang moeten komen voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast kan de boerderij een functie voor de buurt krijgen. Als het plan doorgaat is de boerderij begin 2014 gereed.

Boerderij De Blomhoeve
De Blomhoeve aan de Randweg in Alblasserdam is in de jaren veertig van de vorige eeuw in het kader van de wederopbouw gebouwd door de familie Blom. De monumentale boerderij is in de stijl van de Delftse school ontworpen en heeft nog veel traditionele details. In 2010 heeft Westwaard Wonen, de voorganger van Woonkracht10, de boerderij van de gemeente Alblasserdam gekocht. Toen is afgesproken dat de boerderij de bestemming ‘wonen met zorg’ zou krijgen. Vanuit historisch oogpunt ontstond de naam "de Blomhoeve" als passende naam voor dit wooninitiatief. 
 
Samenwerking met de buurt
Aanvankelijk wilde de gemeente een school vestigen in de boerderij. Dat is toentertijd door verzet van de omwonenden niet doorgegaan. Woonkracht10 en WoonCadans streven er naar het buurtcomité ‘Schrijversbuurt’ bij de uitwerking van de plannen te betrekken. De boerderij en de grote aangrenzende tuin moeten een functie krijgen in de wijk.
 
Studio’s en appartementen
De huidige plannen gaan uit van een  woonvoorziening waarin  tussen de zes en acht studio’s met een gezamenlijke woonkamer gerealiseerd moeten worden waar zorg en ondersteuning wordt geboden. Ook zouden er zes appartementen voor begeleid zelfstandig wonen moeten komen met een gezamenlijke ontmoetingsruimte. Verder wordt er gedacht aan een logeerplek voor kortdurende begeleiding.
 
Wonen en ontmoeten
Het idee is om de gezamenlijke ontmoetingsruimte goed te benutten zodat bewoners elkaar hier kunnen ontmoeten en samen kunnen eten in het eetcafé. Ook mensen met een verstandelijke beperking die in de omgeving wonen kunnen dan van deze ruimte  gebruik maken. Zowel voor ondersteunende begeleiding als om mee te doen aan de dagactiviteiten. En voor de buurt zou de Blomhoeve een mooie plek voor workshops en andere bijeenkomsten moeten worden.
 
Buurtgerichte dagactiviteiten
De dagactiviteiten moeten zowel in de binnen- als buitenruimtes van de Blomhoeve plaatsvinden. Daarnaast wordt nog gezocht naar andere mogelijke activiteiten en samenwerkingsverbanden. De dagactiviteiten zouden zo veel mogelijk een buurtfunctie moeten hebben. Voorbeelden zijn: tuinonderhoud van de Blomhoeve en van tuinen in de omgeving, restaurantwerk in het eigen eetcafé, administratieve en creatieve werkzaamheden, opknappen van spullen en die vervolgens vanuit de Blomhoeve te verkopen. 
 
WoonCadans
Naast Woonkracht10 is de drijvende kracht achter de boerderij zorgondernemer WoonCadans. WoonCadans bestaat uit het bevlogen koppel Lourens en Dineke van den Berg met allebei meer dan vijfendertig jaar ervaring in zorg en welzijn. Hun droom is het oprichten van een kleinschalig wooninitiatief waar sprake is van een directe relatie tussen mensen die zorg nodig hebben en mensen die zorg geven, van persoonlijke zorg en welbevinden. 
 
‘Go/no go’
Woonkracht10 was meteen enthousiast over de plannen van WoonCadans. “Toch is het waarmaken ervan een stevige uitdaging”, aldus Aad Snijders, vestigingsdirecteur Woonkracht10. “Er moet een gemeentelijke procedure worden doorlopen en de verbouwing van de Blomhoeve vraagt, zeker gezien het monumentale karakter, een flinke investering”. Eind vorig jaar is de intentieovereenkomst getekend. Begin dit jaar wordt eerst het haalbaarheidsonderzoek afgerond en valt het definitieve besluit.  Daarna start de gemeentelijke procedure. 
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.