David Latumahi wint schrijfwedstrijd European Dreams

25 november 2011
David Latumahi wint schrijfwedstrijd European Dreams

ALBLASSERDAM - Op woensdag 23 november, tijdens een spetterende Europese feestavond won de 20-jarige David Latumahina uit Alblasserdam de schrijfwedstrijd van European Dreams. Met zijn kort verhaal ‘Europa moet het land uit’ wist hij de jury te overtuigen van zijn schrijf- en Europese droomkwaliteiten en sleepte de hoofdprijs binnen: een trip door Europa. David liet ruim 90 andere jongeren achter zich die ook een stuk hadden ingezonden. De schrijfwedstrijd werd gehouden in het kader van European Dreams, een project van NJR in samenwerking met de gemeente Den Haag.

European Dreams
Europa suf? Dacht het niet! Tijdens European Dreams werden leuke, onverwachte en eigenaardige aspecten van Europa belicht. Wat in september begon met een debattour gehouden op zowel middelbare scholen als universiteiten, eindigde gisteravond met een spetterende feestavond in het Paard van Troje in Den Haag. Optredens waren er van onder andere Kern Koppen, Chef’Special en Rachèl Louise. Tevens waren er debatten met Alexander Rinnooy Kan (SER) en Jaap Smit (CNV) over de Europese Droom, hiphop van Floris Bosveld op opera, stand-up comedy, en meer.

NJR
Bij NJR werken ongeveer 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen, of dat nou in hun buurt of bij de VN in New York is. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Het winnende artikel is als volgt:

Europa moet het land uit
Door: David Latumahina

Feestjes, gezellig buiten spelen, in de zomer zwemmen en dan 's avonds voetballen op het pleintje. Europa kon goed voetballen. Stonden we in de laatste minuut met 6-1 achter, kwam Europa erin. Wonnen we met 6-7. Op school moest je bevriend met Europa zijn, anders lag je eruit. Europa had een mooi karakter. Behulpzaam, vriendelijk, en gastvrij. Iedereen kon bij hem thuis komen, blank, zwart, moslim en christen. Op zo'n avond hadden we mooie discussies die altijd eindigden met een lach. Tijdens gevechten op het plein kwam hij er altijd tussen staan. Brede kerel was het ook. Europa had de Nobelprijs voor de vrede moeten winnen. Ooit was er het idee om een standbeeld van hem te laten maken. Europa zelf vond het niks. Bescheiden jongen was het ook.

Nu, na tien jaar, is Europa veranderd. Opstandig, arrogant en snel geïrriteerd. Ik ben niet meer welkom bij hem thuis. ''Ga terug naar huis'', schreeuwt zijn vader tegen mij. Europa gaat met de verkeerde jongens om. Jongens die zelf geldproblemen hebben, en Europa om geld vragen. Europa zit aan de drugs en langzaamaan raakt het geld op.

Er komt een nieuwe jongen in de buurt wonen. China. Kleine jongen, spleetogen en altijd een korte broek aan. China verhandelt alles. Van kleren tot aan computers. Alles met een voordelige prijs. Aardig is hij niet, maar wel oprecht. China is nu een grote meneer bij ons in de buurt. Er staat een standbeeld van hem bij ons in de straat. Hij schrijft de regels. China wil een buurt zonder problemen. Ook China heeft Europa gezien. Europa moet volgens hem de buurt verlaten, en het liefst ook het land worden uitgezet. Ophef ontstaat bij de buurtbewoners. Maar alleenheerser China beslist. Europa moet weg.

Die nacht nog verlaat Europa de buurt. Geen afscheidsfeest, geen zwaaiende buurtbewoners. Alleen ik sta te kijken naar een jongen die ooit veel geld en macht had. Ik ga terug mijn bed in, morgen badmintonnen met Korea. Geen zin in.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.