Basisschool De Loopplank en Wasko werken aan integraal kindcentrum

25 november 2011
Basisschool De Loopplank en Wasko werken aan integraal kindcentrum

ALBLASSERDAM - In Alblasserdam wordt gewerkt aan de vorming van een integraal kindcentrum (IKC). Basisschool De Loopplank en kinderopvangorganisatie Wasko werken zij aan zij om dit vooruitstrevende onderwijsconcept in 2014 te kunnen realiseren.

Voor Ruthli Groot, directeur van basisschool De Loopplank in Alblasserdam, is het integrale kindcentrum een langgekoesterde wens. “Vijftien jaar geleden heb ik verschillende basisscholen in Zweden bezocht. Ik raakte geïnspireerd door de manier waarop zij daar toen al omgingen met onderwijs en opvang. Pedagogisch medewerkers van de buitenschoolse opvang gingen als klasse-assistent mee de klas in. Leerkrachten kwamen na de les samen in één kantoorruimte, waar zij informatie over leerlingen uitwisselden. Alles draaide om het kind. Ik hoopte dat dit ideaalbeeld op een dag ook bij ons realiteit zou worden.”

Samenwerking
Het ziet ernaar uit dat de droom van Ruthli binnen niet al te lange tijd zal uitkomen. In Alblasserdam worden namelijk gaandeweg de contouren zichtbaar van een integraal kindcentrum. “Vijf jaar geleden is De Loopplank een brede school geworden”, vertelt Ruthli. “Ons leerlingenaantal liep terug, waardoor lokalen leeg kwamen te staan. We hebben toen contact gezocht met Wasko, die hier een BSO en een dagopvang is begonnen voor kinderen van 0 tot 4 en 4 tot 8 jaar. Van lieverlee zijn we gaan kijken of de leerkrachten en pedagogisch medewerkers meer konden samenwerken, bijvoorbeeld door materialen en kennis te delen. Ons doel was om voor de kleintjes de stap naar de basisschool minder groot te maken. Dat is gelukt. Sindsdien zijn we onze samenwerking gaan intensiveren. We zijn nu bezig met een proef met aangepaste schooltijden, we willen combinatiefuncties creëren en een heldere, pedagogische visie formuleren. Let wel, het onderwijs blijft primair een taak van school en de opvang moet de opvang blijven, maar als gelijkwaardige partners kunnen we elkaar natuurlijk wel aanvullen en veel van elkaar leren.”

Pionieren
Ronald van Rooden, directeur-bestuurder van Wasko, kan eveneens niet wachten tot het integraal kindcentrum in Alblasserdam een feit is. “Voor kinderen, ouders en de school heeft het IKC alleen maar voordelen”, vindt hij. “We kunnen kinderen – van baby’s tot 12-jarigen – in een veilige, vertrouwde omgeving een totaalpakket bieden van opvang, opvoeding, (talent)ontwikkeling, ontspanning én educatie. Ouders hoeven niet meer van hot naar her te rijden en weten zeker dat hun kind twaalf jaar lang iedere dag in goede handen is.”
Het integraal kindcentrum komt stap voor stap dichterbij, maar de einddatum in 2014 is nog ver weg. “Dat klopt”, beaamt Rutli, “maar er komt dan ook heel wat bij kijken en er zijn nog geen bestaande voorbeelden. We zijn dus echt aan het pionieren.”

Optimistisch
In een integraal kindcentrum wordt gewerkt vanuit één organisatie. Het samensmelten van basisschool en kinderopvang blijkt echter nog niet zo eenvoudig. Ruthli: “De wet- en regelgeving voor scholen wijkt in diverse opzichten af van de eisen die gesteld worden aan kinderopvang. Ook de financiering is anders en dan zijn er nog allerlei praktische vraagstukken. Hoe kunnen we het pedagogische proces optimaal afstemmen, hoe doen we de ICT en wie gaat de medewerkers aansturen?”
Ondanks alle nog te nemen hobbels zijn beide directeuren optimistisch over de afloop. “Het integraal kindcentrum leeft”, zegt Ronald. “Van laag naar hoog, in beide organisaties is iedereen ermee bezig en erbij betrokken. Het is mooi hoe we in de dagelijkse praktijk op een natuurlijke manier, dus niet gedicteerd vanuit de directiekamers, naar elkaar toe groeien. Het is een beetje alsof we over een brug lopen die we ter plekke aan het bouwen zijn. Maar de overkant is in zicht!”

Brede school versie 3.0
Job van Velsen van het Landelijk Steunpunt Brede Scholen: “Het kindcentrum – wij laten het woordje ‘integraal’ meestal weg – heeft de toekomst! Het IKC is de meest verregaande vorm van duurzame samenwerking. Je kunt het zien als een brede school versie 3.0, waar de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar in alles centraal staat. De Sterrenschool, een concept van de Argumentenfabriek en landelijk bekend, is een vergelijkbaar concept.”

Stip aan de horizon
Anki Duin, projectleider van ‘Andere Tijden in onderwijs en opvang’: “In een integraal kindcentrum werk je als één team, dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de dag van het kind in al zijn facetten. Als je deze definitie hanteert, bestaat er nog geen enkel IKC in Nederland. Wel zijn er op veel plaatsen initiatieven gaande, waarvan sommige al in een vergaand stadium zijn. Het kindcentrum is dus nog een stip aan de horizon, maar het is al heel verrassend en innovatief dat er zoveel overeenstemming is over waar we naartoe willen. Het doel is helder en iedereen is nu bezig om zijn eigen route uit te stippelen. De ambitie is er, zodat ik optimistisch ben. Die integrale kindcentra gaan er zeker komen!”

(Met dank aan Veronique van der Waal – Wasko Kinderopvang)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.