Geslaagde bijeenkomst tabellenboek signalerend huisbezoek SWOA

13 april 2011
Geslaagde bijeenkomst tabellenboek signalerend huisbezoek SWOA

ALBLASSERDAM - Maandagavond 11 april werd er in de grote zaal van De Alblashof een presentatie gehouden over het tabellenboek naar aanleiding van het signalerend huisbezoek.
Elke 75 jarige en ouder in Alblasserdam kan bezocht worden door  een vrijwilliger van het signalerend huisbezoek van de SWOA. ( Stichting Welzijnswerk Ouderen Alblasserdam)
Aan de hand van een formulier worden  vragen gesteld over wonen, gezondheid, zelfredzaamheid, mobiliteit en vervoer, sociale contacten, tijdsbesteding en financiën.
Het bezoek heeft tot doel de ouderen informatie te geven, te signaleren en te onderzoeken of ouderen op de hoogte zijn van voorzieningen. Te denken valt aan bijvoorbeeld kortingen bij maaltijden als iemand alleen AOW heeft, of kwijtscheldingen, waarvan veel ouderen niet van op de hoogte zijn.
De vrijwilligers hebben een training gehad en zijn goed geïnformeerd van alle voorzieningen, maar weten ook te signaleren bij depressie en eenzaamheid.

De verkregen gegevens worden digitaal opgestuurd naar Tympaan, een landelijk onderzoeksbureau die de gegevens verwerkt in een tabellenboek. Dit tabellenboek is moeilijk te lezen en belandt vaak in de onderste la van een bureau. Om het voor iedereen begrijpelijk te maken is er een werkgroep ontstaan die het tabellenboek als het ware “vertaald” heeft  in een heldere en leesbare taal.
Dit vernieuwde tabellenboek werd gepresenteerd door de werkgroep, bestaande uit Rien Gaal, Bets Put, Els Halbmeier en Jeannette van Wijngaarden. De genodigden kregen uitleg over wat precies signalerend huisbezoek inhoudt, de gegevens en uitleg over het project Eenzaamheid Ouderen Alblasserdam. Alex van Turenhout bediende de computer zodat iedereen op een scherm kon meelezen.
Er kwamen verrassende uitslagen naar voren, bijvoorbeeld wat Bets Put aanhaalde over de doofheid onder  mannen. In vergelijking met de provincie komen er in Alblasserdam meer mannen voor met doofheid. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat men vroeger geen gehoorbeschermers had in de fabrieken. Ook is opvallend dat er meer ouderen met geheugenproblemen in Alblasserdam zijn, dan elders in de provincie Zuid-Holland.

Na de pauze kregen de genodigden uitleg over het project Eenzaamheid. Uit de gegevens is gebleken dat  het aantal mensen wat aangeeft eenzaam te zijn, verdubbeld is in een jaar tijd. De SWOA hoopt met het project de eenzaamheid onder de ouderen in Alblasserdam terug te dringen en vooral, het uit de taboesfeer te halen.
Joop Klaver, de voorzitter van de SWOA,  beëindigde de avond met het leiden van discussies die gevormd werden door verschillende stellingen waarop gereageerd werd.
Jeannette van Wijngaarden bedankte tot slot iedereen die aan deze avond had meegewerkt.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.