Omwonenden LTS Esdoornlocatie vrezen verlies van groen en privacy

03 oktober 2008

ALBLASSERDAM - Er gaat eindelijk wat gebeuren met de oude LTS aan de Esdoornlaan. De oude gebouwen worden afgebroken en er komen huizen in alle soorten en maten. Ongeveer tachtig. Omwonenden vrezen dat de nieuwbouwplannen gepaard zullen gaan met een groot verlies van groen en privacy.

De nieuwbouwplannen in Alblasserdam zullen de gemeente veel geld opleveren. Dat geld is hard nodig, bijvoorbeeld voor de bouw van een nieuw zwembad. Het gemeentebestuur is dan ook erg in haar nopjes met het plan, dat waarschijnlijk al over een half jaar definitieve vormen kan gaan aannemen.
Ook omwonenden beseffen dat er wat moet gebeuren met het gebied. Maar zij vrezen dat de door hen geliefde groenstrook langs de sloot achter hun huizen gedegradeerd zal worden tot baksteen. Ook moeten ze niets hebben van hoogbouw in de buurt van hun huizen.

Serieus genomen
De omwonenden van de Schildmos en de Veenmos hebben zich verenigd en maakten afgelopen woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering duidelijk dat ze serieus genomen willen worden. Er zijn diverse gesprekken geweest tussen de omwonenden en wethouder Sjoerd Veerman. Maar die gesprekken hebben de buurtbewoners niet het lekkere gevoel gegeven dat alles goed gaat komen.

Geen vuiltje
Volgens wethouder Veerman is er geen vuiltje aan de lucht. Het is nog lang niet zeker dat er hoogbouw gaat komen in het gebied. En áls er een ‘potlood’ gaat komen, komt-ie zeker niet in de buurt van de Schildmos en de Veenmos, maar aan de andere kant van het gebied. In de buurt van de Anjerstraat dus, waar geen huizen vlak langs de weg staan. En het aantal vierkante meters ‘groen’ zal bij de realisatie van de nieuwbouwplannen ongeveer hetzelfde blijven. Maar het zal allemaal ‘wat minder rommelig’ worden, vertelde wethouder Veerman woensdagavond. Hij bedoelde daar waarschijnlijk mee dat er in de nieuwe plannen minder ruimte is voor openbaar groen. In plaats daarvan bestaat het groen in de nieuwbouwplannen uit tuinen.

Groenbehoud
En dat is niet wat de omwonenden voor ogen hebben met hun wens om het groen te behouden. En zo was er nog wel wat meer ruis tussen de wethouder en de buurt. Volgens Veerman was zijn gesprek van vorige week met de omwonenden goed geweest, terwijl de omwonenden zelf met een ontevreden gevoel achtergebleven waren. Ze voelen zich niet serieus genomen. Daarom hebben de wethouder en een afvaardiging van de omwonenden een nieuwe afspraak gemaakt om elkaar nog eens diep in de ogen te kijken.

Ranke flat
Intussen gaat de planvorming met het gebied verder. Dilemma voor Alblasserdam is de hoogbouw. De ChristenUnie wil geen ‘potlood’ in het gebied. Geen flat van vier tot zes verdiepingen dus, of nog hoger. De overige partijen in de gemeenteraad steunden dit plan niet. Zij willen de creatieve plannen van architecten afwachten, want misschien kan een ranke flat op prachtige wijze ingepast worden in het gebied. Alblasserdam zit wat dat betreft natuurlijk in een spagaat. Aan de ene kant wil het dorp zoveel mogelijk bouwen, maar aan de andere kant wil men dat liever niet buiten de huidige dorpsgrenzen doen. Een gebied zoals de Esdoornlocatie is dan een ideale gelegenheid om zoveel mogelijk huizen te bouwen. Dat levert veel geld op en komt tegemoet aan de vraag naar woningen in het dorp.

Drie projectontwikkelaars gaan aan de slag om mooie plannen te maken. Intussen worden er besprekingen gevoerd met omwonenden. Uiteindelijk moet dit in het voorjaar van 2009 gaan leiden tot een plan waar iedereen blij mee is!

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.