Verkiezingen Europees Parlement

12 mei 2009

ALBLASSERDAM - Op donderdag 4 juni 2009 kunt u uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Een paar zaken verlopen dit jaar iets anders dan u gewend bent. Zo kunt u in Alblasserdam in elk willekeurig stembureau binnen de gemeente uw stem uitbrengen. Op uw stempas staat wel het adres van een stembureau bij u in de buurt, maar u mag dus ook in een ander stemlokaal stemmen. Als u gaat stemmen, moet u naast uw stempas ook een geldig identiteitsbewijs overleggen. Als u zich niet kunt identificeren, mag u niet stemmen. Het stemmen zal niet meer gebeuren met stemmachines. U brengt uw stem uit met een rood potlood op een stembiljet.

Stemmen met een Stempas én Identiteitsbewijs
Om overal in Alblasserdam te kunnen stemmen, heeft u een stempas ontvangen. De stempas toont aan dat u gerechtigd bent om te stemmen. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Het is daarom van groot belang dat u de stempas niet vergeet mee te nemen. Mocht u uw stempas kwijtraken dan kunt u, tot dinsdag 2 juni 2009 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen bij de afdeling Burgerzaken. Mocht u alsnog uw “oude” stempas terugvinden, dan kunt u daarmee niet meer stemmen; dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een geldig identiteitsbewijs mee (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). U bent verplicht dit te tonen aan de voorzitter van het stembureau.
 
Stembureaus
Omdat u met een stempas overal binnen de gemeente mag stemmen, vindt u hieronder een overzicht van alle locaties waar een stembureau is gevestigd:

 • 1. Gemeentehuis Cortgene 2
 • 2. Openbare Bibliotheek Ieplaan 2
 • 3. P.C.B.S De Schalm Kerkstraat 60
 • 4. Dienstencentum De Alblashof de Alblashof 1
 • 5. WAO Belangengroep Anjerstraat 2
 • 6. P.C.O De Loopplank P. de Hoochplaats 1, ingang achterzijde
 • 7. Gymzaal Weverstraat Weversstraat 4
 • 8. O.B.S. ‘t Nokkenwiel Boerenpad 1
 • 9. Ichtuskerk Scheldeplein 2
 • 10. School met de Bijbel Het Kompas Scheepsbouwplein 10
 • 11. Sportpark Molenzicht, CKC Kinderdijk Ingang Gr. Van Prinsterenstraat
 • 12. Reddingsbrigade Ferdinand Bolstraat 2


De stemlokalen zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur. Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mindervaliden.

Stemmen bij volmacht
Als u op de dag van de stemming niet in de gelegenheid bent om zelf uw stem uit te brengen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen. Op de achterzijde van uw stempas kunt u de naam invullen van degene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in Alblasserdam woont en ook een stempas heeft ontvangen. De gemachtigde mag niet meer dan twee machtigingen hebben aangenomen; hij/zij moet de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen. Het geven van de machtiging kan tot en met de dag van de stemming zelf.

Kiezerspas: stemmen in een andere gemeente binnen Nederland
Als u op de dag van de stemming in een andere gemeente binnen Nederland wilt stemmen, dan moet u een kiezerspas hebben. Zo’n kiezerspas kunt u verkrijgen door met uw stempas naar het gemeentehuis te komen. Daar wordt dan uw stempas omgezet in een kiezerspas. En met deze kiezerspas kunt u dan gaan stemmen in een andere gemeente binnen heel Nederland. Het aanvragen van een kiezerspas kan tot dinsdag 2 juni 2009 12.00 uur. 

Stemmen met een stembiljet
U stemt door een stemvak voor de naam van de kandidaat van uw keuze rood te maken met een potlood. Als u op het stembiljet meer stemvakken rood heeft gemaakt of bijvoegingen heeft geplaatst waardoor u kunt worden geïdentificeerd, wordt het stembiljet ongeldig.
U stemt blanco door geen keuze te maken en vervolgens het stembiljet, dichtgevouwen, in de stembus te doen. Na het invullen vouwt u het stembiljet zo dicht dat de namen van de kandidaten niet zichtbaar zijn en doet u het stembiljet in de stembus. Als u zich bij het invullen vergist, geeft u het stembiljet aan de voorzitter terug. Deze verstrekt u op uw verzoek éénmaal een nieuw stembiljet.

Informatie
Voor meer informatie over de verkiezingen kunt u terecht bij de afdeling burgerzaken van de gemeente Alblasserdam, Cortgene 2, 2951 ED Alblasserdam, telefoon 078 6921200. De afdeling burgerzaken is iedere werkdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur, op woensdag van 09.00 uur tot 15.00 uur en op maandagavond van 18.00 uur tot 19.30 uur. Email: burgerzaken@alblasserdam.nl.

Informatie over de verkiezingen kunt u ook vinden op de website van de gemeente www.alblasserdam.nl en op www.uheefthetvoorhetzeggen.nl.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.