Piet Aantjes nieuwe brandweercommandant

20 januari 2009
Piet Aantjes nieuwe brandweercommandant

ALBLASSERDAM - Leiding geven, samenwerken en verbeteren. Dat zijn de belangrijkste doelen van Piet Aantjes (45). Hij is vanaf 1 februari de nieuwe brandweercommandant van Alblasserdam. We stellen hem enkele vragen.

Je bent sinds vorig jaar brandweercommandant in Papendrecht, en dan nu Alblasserdam erbij. Dat is een bliksemcarrière!

Aantjes: “Zo zou ik het niet willen noemen. Dat ik in Alblasserdam brandweercommandant word, is geen verrassing. Toen ik vorig jaar in Papendrecht begon kreeg ik twee opdrachten mee. De eerste was: leiding geven aan het korps. En de tweede was: bouwen aan een samenwerking met Alblasserdam en Sliedrecht. Mijn aanstelling hier in Alblasserdam vloeit daaruit voort.”

Wat houdt die samenwerking tussen Papendrecht, Sliedrecht en Alblasserdam in?

”Het heeft vooral betrekking op de ondersteunende werkzaamheden van de brandweer. Meer samenwerken is heel goed mogelijk bij het uitvoeren brandpreventieprojecten, of bij de invoering van nieuwe regelgeving op het gebied van kwaliteitseisen of opleidingen. Ook kunnen we winst halen uit het gezamenlijk doen van de administratie.”

Als mensen het woord ‘samenwerking’ horen, denken ze gelijk aan bezuinigingen en het inkrimpen van het personeelsbestand. Speelt dat bij de samenwerking van de brandweer ook een rol?

”Ik kan me indenken dat mensen daaraan denken, maar voor de brandweer van Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht is dat absoluut niet aan de orde. In Alblasserdam wordt zelfs gewerkt aan een nieuwe kazerne, en over een half jaar komen er twee nieuwe blusvoertuigen.”

We hoeven niet te vrezen dat er binnenkort een plan op tafel komt om een brandweerpost te sluiten in één van de drie gemeenten?

”In de drie gemeenten blijven brandweerposten functioneren. Dat verandert niet door de samenwerking. Het blijft nodig dat Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht over eigen uitrukposten beschikken, anders worden de aanrijdtijden te hoog. Het proces waar we in zitten is geen reorganisatie in die zin dat er iets moet veranderen. Nee, we willen ons verbeteren en efficiënter werken.”

Welke brandweerpost krijgt de leidende rol in de samenwerking? Alblasserdam misschien omdat die een nieuwe moderne kazerne krijgt?

”Het is niet de bedoeling dat één van de drie korpsen of kazernes een leidende rol gaat krijgen. Ze zijn alledrie gelijkwaardig. Papendrecht en Alblasserdam hebben bijvoorbeeld nagenoeg exact evenveel beroepskrachten en vrijwilligers: vijf beroeps brandweerlieden en tussen de 33 en 35 vrijwilligers.”

Voor welke uitdagingen sta je de komende tijd?

”Ik hoop dat we binnen een jaar meer duidelijkheid hebben over de Sliedrechtse brandweer. We werken al met hen samen, maar het duurt in Sliedrecht om verschillende redenen wat langer voordat ze helemaal instappen. Daarnaast is het bij de brandweer altijd een hele uitdaging om het goede dat we hebben in stand te houden. Als om drie uur ’s nachts het alarm gaat, moet alles kloppen. Dan moeten er auto’s rijden en mensen meegaan om het vuur te bestrijden. Dat is telkens weer een prestatie waar veel energie in opgaat.”

Piet Aantjes in het kort

• Getrouwd en vader van vier kinderen.
• Geboren in Molenaarsgraaf, opgegroeid in Giessenburg.
• Woont daar nu weer, maar is in de tussentijd even weggeweest.
• Hij woonde toen in Nijmegen, waar hij ook bij de brandweer werkte.
• Is sinds 1 februari 2008 brandweercommandant in Papendrecht.
• En precies een jaar later wordt hij dat ook in Alblasserdam, een dubbelfunctie dus.Zie ook:
Nieuwe brandweercommandant voor Papendrecht (Papendrecht.net, 1 februari 2008)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.