MedicaPlus Praktijk Korbee: Verspreiding, preventie en een behandelprotocol voor het Coronavirus

16 juni 2020
MedicaPlus Praktijk Korbee: Verspreiding, preventie en een behandelprotocol voor het Coronavirus

ALBLASSERDAM - Van MedicaPlus Praktijk Korbee ontvingen we de onderstaande nieuwsbrief over: Verspreiding, preventie en een behandelprotocol voor het Coronavirus.

'Vanaf mei zijn we weer opgestart in de praktijk met consulten. Dat gaat goed. Intakes, hercontroles, bloedafname en laboratoriumuitslaggesprekken kunnen indien gewenst weer in de praktijk plaatsvinden. Alleen de voortgangsgesprekken houden we zoveel mogelijk op (beeld)bellen. Wij hopen dat u met uw werk of bedrijf ook weer verder kunt.

Wij hebben de afgelopen maanden veel wetenschappelijke informatie over het Corona-/ SARS2-/ Covid19virus gevolgd, zoals het bijwonen van gemiddeld 2 à 3 webinars per week gegeven door experts, zoals Chinese en Amerikaanse artsen, Ilads-artsen, huisartsen, artsen voor Functionele Geneeskunde en internisten. Daarnaast hebben wij interviews op internet gezien met virologen, data-analisten etc. Gelukkig is er nu veel meer bekend. Dat maakt het beter te begrijpen en beheersbaar.

Wij geven u graag de volgende informatie zodat u weet waar u op kunt letten in de komende periode bij u thuis, op uw werk, op vakantie en als het najaar en de winter er weer aankomt en de influenza (in najaar/winter) en coronavirussen (in winter/voorjaar) in een wat gemuteerde vorm ons land weer zullen aandoen. Dit is wat wij uit het nieuws gefilterd hebben. Over weer drie maanden is er waarschijnlijk nog meer bekend. Nog steeds is niet alles duidelijk. Waar het nu op lijkt is dat er toch veel meer mensen al een goed basaal immuunsysteem hebben tegen het Coronavirus/Covid19variant omdat men tegen het gewone Coronavirus al antistoffen heeft opgebouwd, net als tegen het influenzavirus.

Er is steeds meer consensus over het feit dat besmetting niet zozeer via besmette oppervlaktes verloopt maar via het inademen van aerosole deeltjes. Daarmee wordt de belangrijkste maatregel het goed ventileren van binnenruimtes met name als de luchtvochtigheid laag is zoals in de winter. Buiten is er nauwelijks kans op besmetting. Uiteraard moeten mensen nog steeds thuis blijven als men ziek is om verdere verspreiding te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om een goede leefstijl te hebben om zo het immuunsysteem sterk te houden. Dan kan men ook dit virus als een normale griep doormaken zonder nare complicaties. Het mooie is dat er een behandelprotocol is ontwikkeld om het immuunsysteem te ondersteunen de virusdeling tegen te gaan en daarmee de kans op ernstige complicaties te verkleinen. Nu we dit weten, kunnen we ons inziens het normale leven weer verder oppakken.

Hieronder worden bovenstaande punten toegelicht.
1.      Verspreiding van het virus via aerosole deeltjes in de lucht
2.      Preventie, het immuunsysteem sterk houden
3.      Een behandelprotocol voor versterking van het immuunsysteem bij het hebben van Coronaklachten

1.      Verspreiding van het virus, hoofdzakelijk via aerosole deeltjes in de lucht
Voor het Coronavirus, net als het influenzavirus, blijkt het verspreiden hoofdzakelijk via aerosole deeltjes te gaan. Hoe langer je in een afgesloten, niet goed geventileerde ruimte bent met mensen waarvan er een aantal besmet zijn, hoe meer kans je maakt besmet te raken door het langdurig inademen hiervan. Denk aan het vieren van carnaval in een café, de après-ski in een bar of het zingen tijdens een kerkdienst. Besmetting gaat dan via aerosole deeltjes: de virusdeeltjes die je uitademt en zich gemakkelijk verspreiden via praten of zingen en als damp blijven hangen in de lucht in een ruimte die niet (goed) geventileerd wordt.
Frisse (buiten)lucht en lucht die ververst wordt zorgt ervoor dat de aerosole deeltjes niet rond blijven hangen in de ruimte maar weg kunnen. Belangrijk is dat bij u thuis, op school, op uw werk of kantoor, de ruimte goed geventileerd wordt, eenvoudig door de ramen open te zetten. Als het een gebouw betreft met mechanische ventilatie waarbij de ramen niet open kunnen, zorg er dan voor dat de filters goed gereinigd en volgens onderhoudsschema vervangen worden. Daarnaast bestaan er ook systemen zoals UV-lampen die ventilatiesystemen reinigen op bacteriën en virussen. Het plaatsen van een luchtbevochtiger met ionisator kan ook een oplossing zijn voor ruimtes waarin je langer verblijft met anderen als je deze op een andere manier niet goed kunt ventileren. Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de deeltjes niet lang blijven zweven door de lucht maar eerder neerslaan en zodoende niet meer langdurig ingeademd kunnen worden door een ander waardoor diegene besmet raakt. Ionisators doden virussen en bacteriën die zich in de lucht bevinden. Is dit allemaal niet mogelijk dan is het dragen van een mondkapje een prima beschermende maatregel.

2.      Preventie, het immuunsysteem sterk houden
Dan is de vraag, wat kun je allemaal zelf doen, jong en oud, om je immuunsysteem zo optimaal mogelijk te houden om het risico op ziek worden te verkleinen. Dit betekent dat we moeten zorgen voor een goede leefstijl.
- Zorg voor voldoende rust en slaap;
- Ga stress zoveel mogelijk tegen, in de afgelopen periode gaf de Corona/Covid19-epidemie en onzekerheid over wat er zou kunnen gaan gebeuren veel angst, en veel mensen zitten helaas nog middenin de stress met zorgen over hun baan, financiële zekerheid, zorg om ouderen in het verpleegtehuis etc.;
- Beweeg voldoende, dat brengt de stress ook weer omlaag en is goed voor de gezondheid;
- Ga voldoende naar buiten, dat is goed voor de frisse lucht en aanmaak van vitamine D en geeft ook de nodige ontspanning;
- Probeer af te vallen bij overgewicht zoals: het mijden van witte suikers, het verminderen van inname van koolhydraten en tussendoortjes, het zoveel mogelijk nuchter bewegen dus voor het eten i.p.v. na het eten, dan kom je beter in je vetverbranding;
- Merk op wanneer je verzadigd bent, een tip hiervoor is: goed kauwen, 20x op een hap, en slik het pas door als de voeding is opgelost in het speeksel, dit is ook goed voor de vertering;
- Drink voldoende water, dat is goed voor de ontgifting en voorkomt ook een hongergevoel zodat de zucht naar tussendoortjes vermindert;
- Ga eenzaamheid tegen, contact is een natuurlijke behoefte en door sociale contacten en lichamelijk contact zoals knuffelen wordt je immuunsysteem sterker. We hebben de afgelopen maanden kunnen zien dat het onnatuurlijk aanvoelt om contact met anderen te moeten mijden;
- Eet gezonde voeding: veel inname van antioxidanten (groente en fruit) en vette vis (of visolie/ algenolie).
- Ondersteun het lichaam met vitaminen en micronutriënten die de (darm)weerstand ondersteunen: extra vitamine C, D en zink en een goed probioticum;
- En nog steeds goed je handen wassen en niezen in de elleboog.

3.      Een behandelprotocol voor versterking van het immuunsysteem bij het hebben van Coronaklachten
Als je ziek bent met Coronaverschijnselen dan volg je de richtlijnen van het RIVM op, laat je je testen en neem je contact op met je huisarts.
Daarnaast is het belangrijk het volgende te weten. In de afgelopen maanden is gebleken dat de meeste kinderen, jongeren en volwassenen die het virus tegenkomen en besmet raken, er niet ziek van worden. Hun immuunsysteem is sterk genoeg om het zonder verschijnselen tegen te gaan en op te lossen. Van degenen bij wie er wel ziekteverschijnselen optreden konden de meesten het als een gewone lichte of stevige griep doormaken.

Ouderen of mensen met een zwak immuunsysteem hebben een lagere drempel om van een virus ziek te kunnen worden. Bij mensen met een onderliggende ziekte zoals overgewicht, diabetes of hart- en vaatziekte is bekend geworden dat er zich bij deze variant van het Coronavirus in een aantal gevallen ernstige complicaties kunnen voordoen. Zij hadden in de afgelopen periode meer kans om op de IC terecht te komen.

In het ene geval treedt er een cytokinestorm op: het immuunsysteem reageert overdreven met het aanmaken van ontstekingsstoffen, zodanig dat het lichaam dat niet aankan. Mensen met overgewicht/ obesitas hebben meer dan gemiddeld vetcellen in het lichaam, en vetcellen geven meer ontstekingsstofjes af dan andere lichaamscellen. In het andere geval treden er bloedstollingsproblemen op. Dat kan een complicatie zijn bij hart- en vaatziekten.

Degenen die nu of in de komende winter ziek worden met griepsymptomen vanwege Corona/Covid19 kunnen naast de adviezen van de huisarts en bovenstaande leefstijladviezen het volgende in een zo vroeg mogelijk stadium doen. Met het volgende supplementadvies zorg je ervoor dat het immuunsysteem optimaal kan werken. Het is belangrijk dat zink goed in de cellen terecht komt. Dan kunnen virusdeeltjes zich niet meer vermenigvuldigen en complicaties voorkomen worden. Een natuurlijk voedingssupplement die de zink in de cellen kan brengen is Quercetine. Daarnaast kan het voedingssupplement Resveratrol helpen bij mensen met overgewicht om de ontstekingsgevoeligheid van het lichaam te verminderen en ook als middel om zink in de cellen te brengen.

Een huisarts in Limburg heeft een soortgelijk protocol gebuikt naar het voorbeeld van artsen in andere landen met goed resultaat. Hier wordt het middel Hydrochloroquine (HCQ, een regulier middel tegen malaria) toegepast in combinatie met zink en het reguliere antibioticum Azitromycine (ter voorkoming van longontsteking). In dit protocol brengt HCQ de zink de cellen in. De inspectie heeft geen toestemming gegeven om dit protocol breed in de eerste lijn (door huisartsen) te gaan inzetten, hopelijk wordt dit toch mogelijk in de toekomst. In de tweede lijn (het ziekenhuis) is het inzetten van dit protocol eigenlijk te laat omdat men dan al in een verder stadium van de ziekte is aanbeland.

Deze samenvatting van wat wij hebben geleerd de afgelopen weken wilden wij u niet onthouden. Wij hopen dat u hier iets aan heeft om uw gezondheid goed te houden.

Wij wensen u een hele fijne zomervakantie toe en hopen dat tegen die tijd alle landen weer bereikbaar zijn voor iedereen.' Tot zover deze nieuwsbrief.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.