Blijvend personeelstekort in Drechtsteden vraagt om anders denken en doen
DRECHTSTEDEN - De krapte op de arbeidsmarkt is voor sommige sectoren en beroepen structureel. Voor 92 beroepen, waaronder veel beroepen in de techniek, zorg en ICT, was het in de laatste jaren al lastig om personeel te vinden. Door deze ongekende krapte, zullen werkgevers hun gebruikelijke wervingsmethoden moeten aanpassen om toch kandidaten te enthousiasmeren.
Om werkgevers hierbij te helpen heeft UWV 34 mogelijke oplossingen op een rij gezet. Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld kijken naar combinatie- of duobanen, het werven van 55-plussers en meer kijken naar skills in plaats van ervaring en diploma’s bij kandidaten. Daarnaast wordt het behoud van personeel ook steeds belangrijker. Voor werknemers kan de recordkrapte juist gunstig zijn om op zoek te gaan naar een baan met betere arbeidsvoorwaarden.
6.600 vacatures in Drechtsteden
Eind 2022 stonden er 6.600 vacatures open in Drechtsteden. Dit was een lichte daling van 200 vacatures ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Tegelijkertijd stonden er nog maar 2.100 WW-gerechtigden aan de kant die op zoek zijn naar werk. Hiervan is een groot deel al gedeeltelijk aan het werk is (40%). Willem Schrijver, arbeidsmarktadviseur UWV: ‘Hieruit blijkt des te meer dat de krapte structureel is en waarschijnlijk op dit niveau zal blijven. Het is belangrijk dat deze tendens serieus genomen wordt; dat we anders moeten kijken naar én denken over de arbeidsmarkt en het werven van nieuwe medewerkers. Open staan voor het gesprek met de werkzoekenden die al wat langer aan de kant staan, is daarbij van cruciaal belang.’
Oplossingen voor werkgevers
Om werkgevers te helpen met een andere kijk op de arbeidsmarkt heeft UWV 34 mogelijke oplossingen voor personeelstekorten in kaart gebracht. Werkgevers kunnen hier inspiratie uithalen en bekijken welke oplossingen zij kunnen toepassen. Stef Molleman, arbeidsmarktadviseur UWV: ‘Werkgevers kunnen zelf bekijken welke 34 oplossingen voor hun van toepassing zijn. Want niet elke oplossing past natuurlijk bij elke organisatie. Wel hebben we drie tips meegenomen die voor iedere werkgever met moeilijk vervulbare vacatures stof tot nadenken geven. Dit zijn: werven via het netwerk van werknemers, aanpassen van functie-eisen en duidelijkheid scheppen in vacatures, bijvoorbeeld over het salaris.’
Duobanen, open hiring en ontwikkeling
De 34 oplossingen zijn verdeeld in drie categorieën, namelijk: nieuw talent aanboren, het werk anders organiseren en het binden en boeien van bestaande medewerkers.
Om nieuw talent aan te boren kunnen werkgevers bijvoorbeeld vaker kijken naar vaardigheden bij kandidaten, werven via open hiring of inzetten van mensen met een arbeidsbeperking. Werkgevers kunnen ook kijken naar hoe het werk anders te organiseren is. Bijvoorbeeld door het combineren van banen of taken, jobcarving en het inzetten van duobanen. Daarnaast zullen werkgevers ook alert moeten zijn op het feit dat werknemers niet weggaan.
Om te voorkomen dat werknemers een overstap maken naar een andere baan, zouden werkgevers meer kunnen doen aan het binden en boeien van hun medewerkers. Zo kunnen werkgevers meer kijken naar het stimuleren van leren en ontwikkelen binnen de huidige functie of organisatie, werknemers met geldproblemen ondersteunen en meer aandacht schenken aan de werk/privé balans.