WW iets toegenomen in Drechtsteden, baankansen in techniek en ICT – ook voor vrouwen
DRECHTSTEDEN - UWV verstrekte in Drechtsteden met 2.222 WW-uitkeringen in maart 4,0% meer uitkeringen. Bijna een vijfde van deze uitkeringen ging naar werkzoekenden met een technisch of ICT beroep. De arbeidsmarkt voor deze beroepen is zeer krap. 70 beroepen voor technici en ICT’ers typeert UWV als ‘structureel’ kansrijk voor werkzoekenden. Verruimen van het arbeidsaanbod is een manier om de krapte aan te pakken. Relatief weinig vrouwen hebben nu nog een technisch of ICT beroep.
Lichte stijging WW-uitkeringen
UWV verstrekte eind maart 2023 in Drechtsteden 2.222 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Het aantal WW-uitkeringen nam toe met 85 WW-uitkeringen, een stijging van 4,0%. UWV keerde 344 WW-uitkeringen uit aan werkzoekenden met een technisch beroep en slechts 45 aan werkzoekenden met een ICT beroep. Voor beide beroepsklassen samen is dat 17% van het totaal. Veel van de WW’ers in de techniek zijn op zoek naar werk als hulpkracht bouw en industrie. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van flexibele contracten.
Grote krapte en kansen voor werkzoekenden in techniek en ICT
Werkgevers die op zoek zijn naar vakgeschoold technisch of ICT personeel hebben te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Er zijn dan in verhouding tot de openstaande vacatures erg weinig werkzoekenden met recente werkervaring beschikbaar. Werkgevers kunnen hun vacatures daardoor met moeite vervullen. Werkzoekenden met de juiste kwalificaties kunnen juist snel weer opnieuw aan de slag. Deze situatie geldt voor een aantal beroepen gerelateerd aan de bouw, de industrie, de techniek en de ICT al enkele jaren. UWV karakteriseert ze daarom als ‘structureel’ kansrijk voor werkzoekenden.
In Drechtsteden nemen deze structureel kansrijke bouw-, industrie-, techniek- en ICT-beroepen samen 70% van de 92 beroepen met deze typering voor hun rekening. Eind 2022 stonden volgens ramingen van UWV in Drechtsteden van de in totaal 2.600 vacatures voor structureel kansrijke beroepen 1.650 vacatures open voor de genoemde segmenten. Met 650 en 450 vacatures namen industrie en bouw beroepen daarvan het grootste deel voor hun rekening. Op dat moment (december 2022) telde UWV slechts 120 geregistreerde werkzoekenden met een WW-uitkering, waarvan nagenoeg geen vrouwen, die zo’n beroep voor bouw, industrie, techniek en ICT beroep zochten. Voor hen stonden per segment in de regio de meeste vacatures open voor:
Vrouwen onbenut arbeidspotentieel voor techniek en ICT beroepen
Het beperkte aantal vrouwen met een technisch of ICT-beroep dat UWV als werkzoekende heeft geregistreerd laat zien hoe weinig vrouwen op de arbeidsmarkt actief zijn in dit soort beroepen. Slechts 11% van totaal aantal werkenden in technische beroepen is vrouw in Drechtsteden. Voor ICT is dit 15%. Het bereiken van meer vrouwen kan één mogelijke oplossing zijn voor de personeelstekorten in deze beroepen.
Het aantal werkende vrouwen in de beroepsklassen techniek en ICT beroepen nam landelijk tussen 2017 en 2022 wel toe. De toename van het aantal werkende vrouwen in technische en ICT beroepen zorgde dat hun aandeel in deze beroepen enigszins toenam. Werkende vrouwen zagen hun aantal vooral toenemen in de theoretisch geschoolde beroepen, terwijl werkende mannen in die periode ook te maken hadden met een teruggang in de praktisch geschoolde functies. Het aantal werkende vrouwen met een ICT beroep verdubbelde bijna. Bij mannen kwam er ruim de helft bij.
Om ervoor te zorgen dat vrouwen en andere minder vertegenwoordigde doelgroepen zich welkom, thuis en veilig voelen op de technische arbeidsmarkt is de Industriecoalitie samen met Platform Talent voor Technologie medio maart gestart met de pilot “Techniek Inclusief”. Deze coalitie bestaat uit WENB, Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, Techniek Nederland en FME.