Verontreinigd terrein Nedstaal krijgt nieuw perspectief

26 oktober 2018
Verontreinigd terrein Nedstaal krijgt nieuw perspectief

ALBLASSERDAM - Het mag een locatie van formaat worden genoemd met een oppervlakte van maar liefst 360.000 m2. Gelegen op een van de meest markante plekken in de regio Drechtsteden, direct aan rivier De Noord, was staalfabriek Nedstaal in Alblasserdam jarenlang een begrip. Vanaf 1938 is het bedrijf actief geweest in de staalsector en kwam in die periode enkele keren voor een faillissement te staan. Na de definitieve sluiting van de staalfabriek in 2017 werden diverse mogelijkheden tot ontwikkeling onderzocht. Onlangs werd het terrein verkocht aan investeerder SVE Group. Het industriële terrein krijgt weer perspectief!

Bodemverontreiniging in kaart
Stepforward werd door de vorige eigenaar, Ruigenhil Vastgoed, een jaar geleden al betrokken bij het grote project. Zij wilden de locatie graag verkopen en riep onze hulp in om partijen te vinden om de locatie te verwerven. Aangezien het gehele terrein met uiteenlopende vormen van bodemverontreiniging te maken heeft, was de expertise van Stepforward onontbeerlijk.

Een wervelend traject
Allereerst werd met een consortium geprobeerd de locatie gezamenlijk aan te kopen. Helaas zonder succes. Uiteindelijk werd SVE Group als geschikte koper gevonden om perspectief te bieden aan de bijzondere locatie. Het doel is om op deze plek, net als in de hoogtijdagen van Nedstaal, weer duizenden mensen aan het werk te krijgen. Dit lukt alleen als de gemeente, provincie en betrokken bedrijven samenwerken om dit een succes te maken. En dat lijkt te lukken! Stepforward fungeert hierin als smeerolie tussen alle aspecten en heeft continue contact met gemeente en provincie. Het perceel zal onderverdeeld worden in verschillende bedrijfspercelen en zodoende weer een wervelende, industriële hotspot worden. 

Circulaire sloop
Om dit te bewerkstelligen heeft Stepforward de volledige bodem van het terrein in beeld gebracht, evenals het milieu aspect. Op deze basis kon SVE Group het terrein ‘as is’ aankopen. Afgelopen week heeft het transport plaatsgevonden. Volgende stap is de sloop van het oude gebouw. De sloop zal zoveel mogelijk circulair worden uitgevoerd, zodat waardevolle materialen weer op een verantwoorde manier ingezet kunnen worden als bouwstoffen voor de ontwikkeling van het nieuwe terrein.

Puzzelen met geinteresseerde partijen
Stepforward zal vervolgens de kopende partijen van de deelpercelen ondersteunen in het bodemaspect. Dit zullen voornamelijk maritieme en logistieke ondernemingen betreffen. Per kavel brengen wij de bodem in beeld inclusief de risico’s en gelden we als sparringpartner voor de koper. Met de geïnteresseerde partij gaan we als ware puzzelen. Wat kun je waar bouwen? Hoe ziet de bodem eruit? Met welke risico’s moet je rekening houden. We zijn hiermee verantwoordelijk voor de hele aanpak rondom de bodem- en grondwaterverontreiniging. Ook pakken we het flora- en fauna onderzoek op en begeleiden de saneringen. Indien gewenst behoort de afkoop van de sanering zelfs tot de mogelijkheden. Daarnaast begeleiden we de bedrijven op het gebied van subsidie aanvragen.

Ontwikkelingen in Alblasserdam
Naast het voormalige Mercon-Kloos terrein betreft dit de tweede grote industriële locatie waar Stepforward als bodemexpert betrokken is in Alblasserdam. Op het Mercon-Kloos terrein zal een nieuwbouwwijk ontwikkeld worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.