Gemeente: 'Na de sluiting van Nedstaal...'

12 mei 2017
Gemeente: 'Na de sluiting van Nedstaal...'

ALBLASSERDAM - Begin dit jaar heeft Nedstaal de deuren definitief gesloten. Een faillissement was uiteindelijk onoverkomelijk. Een grote klap voor de Alblasserdamse samenleving. Dit was voor de gemeente Alblasserdam, Baanbrekend Drechtsteden, FNV, OV de Noord en Ondernemerskring Alblasserdam de aanleiding om de krachten te bundelen.

Banenmarkt en omscholing
Vanuit deze samenwerking is een gezamenlijke aanpak opgezet om de ontslagen werknemers van Nedstaal te ondersteunen. Een van de eerste acties was het organiseren van een banenmarkt op de locatie van Nedstaal. Hierop presenteerde de lokale ondernemers, bedrijven, Baanbrekend Drechtsteden en commerciële partners zich met een totaal van 132 vacatures.

Een tweede actie was het opzetten van een omscholingstraject. De gemeente Alblasserdam heeft samen met het UWV en het Da Vinci College een programma opgezet om omscholing voor de ontslagen werknemers toegankelijk, laagdrempelig en zo goed als kosteloos te maken.

Een derde actie bestond er uit dat FNV een aantal bijeenkomsten heeft georganiseerd om informatie en gericht advies te geven aan de ontslagen Nedstaal medewerkers.

Tussenstand
Een aantal maanden verder wordt een eerste inzicht op de resultaten van de gezamenlijke aanpak en acties duidelijk.

De banenmarkt heeft mede er toe geleid dat circa 95 mensen een WW uitkering aan hebben moeten vragen. Circa 40 hiervan hebben inmiddels een nieuwe werkgever gevonden. Er blijft helaas nog een groep over die de nodige ondersteuning en begeleiding goed kan gebruiken. Vanuit Baanbrekend Drechtsteden en UWV wordt er hard aan gewerkt om ook deze groep zo goed mogelijk te ondersteunen.

Voor deze mensen kan de omscholing die vanuit de gemeente wordt georganiseerd een mogelijke oplossing zijn.

Samen met het ROC DaVinci worden in het voormalige schoolgebouw aan de Lelsstraat mbo opleidingen (BBL) aangeboden die opleiden voor de kansrijke beroepen. De opleiding bestaat uit één dag in de week naar school en twee dagen stage.  De kosten van de opleiding worden gedragen door de gemeente. De stageplekken worden gezocht bij bedrijven en maatschappelijke organisatie, dit in de hoop dat een succesvolle stage op termijn kan leiden tot een baan.

Bedrijven die interesse hebben in stagiaires van deze specifieke opleiding kunnen contact opnemen met de gemeente Alblasserdam: Inge Nieuwenhuis-078-7706095 of I.Nieuwenhuis@alblasserdam.nl

Vervolg
Wij blijven, samen met alle betrokken partijen, de ontwikkelingen rondom de ex-werknemers van Nedstaal volgen.

Met deze terugblik kijken wij vanuit de gemeente Alblasserdam terug op een heftige gebeurtenis die heeft geleid tot een ongekende en unieke samenwerking en inzet van het lokale bedrijfsleven, de ondernemersverenigingen en overheidsinstanties. Middels dit bericht willen wij alle betrokken nogmaals bedanken!

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.